Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces so zločineckou skupinou takáčovcov

Na archívnej snímke šéf zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomír K. Foto: TASR - Jakub Kotian

Všetci obžalovaní 28. októbra odmietli návrh na uzavretie dohody o vine a treste.

Pezinok 7. decembra (TASR) - Bos zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomír K. trvá na svojej nevinne. Argumentuje aj výpoveďou spoluobžalovaného, ktorá podľa neho dokazuje jeho tvrdenia. Uviedol to v reakcii na utorkovú výpoveď spoluobžalovaného advokáta Juraja A. pred senátom Špecializovaného trestného súd (ŠTS) v Pezinku.

V procese so zločineckou skupinou takáčovcov pokračujú v utorok výpovede obžalovaných. Obžalovaný advokát Juraj A. pred súdom odmietol všetky obvinenia aj tvrdenie, že by bol súčasťou akejkoľvek zločineckej skupiny. Uviedol tiež, že viacerých prítomných obžalovaných ani nepozná.

Ľubomír K. v reakcii na výpoveď vyhlásil, že výpoveď Juraja A. potvrdzuje tú jeho. "Ukazuje to, že sme sa tých skutkov, ktoré sa nám spoločne kladú za vinu, nedopustili," povedal Ľubomír K.

Obžalobe čelí 17 ľudí, prokurátor im pripisuje viac ako dve desiatky skutkov. Spolu s nimi stojí pred súdom aj advokát Martin R., ktorý mal pre takáčovcov vydierať svedkov, aby menili svoje výpovede.

Všetci obžalovaní 28. októbra odmietli návrh na uzavretie dohody o vine a treste. Takáčovci čelia obžalobe napríklad z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z majetkovej trestnej činnosti, trestného činu ublíženia na zdraví, nátlaku, z trestného činu všeobecného ohrozenia, vydierania, nedovoleného ozbrojovania, krivého obvinenia či krivej výpovede.

V rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod krycím názvom Apač koncom októbra 2019 zadržali pôvodne 19 členov takáčovcov. Tí pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja.