Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov

Na archívnej snímke obžalovaný Marian K. sedí v súdnej sieni pred začiatkom pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 21. apríla 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pojednávanie bolo krátko po jeho otvorení na približne 30 minút prerušené. Dôvodom je dodatočné doručovanie zápisníc z predošlých pojednávacích dní procesným stranám.

Pezinok 9. mája (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov. "Súd už vykonal podstatnú časť dokazovania," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Pojednávanie bolo krátko po jeho otvorení na približne 30 minút prerušené. Dôvodom je dodatočné doručovanie zápisníc z predošlých pojednávacích dní procesným stranám.

Sabová po prestávke informovala, že senát súhlasí s vyhotovovaním zvukového prenosu zo záverečných rečí i vyhlásenia rozsudku. Hlavné pojednávanie je okrem utorka naplánované aj na 12. a 19. mája.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal vinným. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Obžalovaný Darko D. požiadal súd o prepustenie z väzby


Obžalovaný Darko D. z kauzy prípravy vrážd prokurátorov požiadal súd o prepustenie z väzby. Počas utorkového výsluchu pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zdôraznil, že je väzobne stíhaný už dva roky. Tvrdil, že obžalobe čelí na základe jedinej svedeckej výpovede, ktorej pravdivosť bola ďalšími dôkazmi vyvrátená.

Ide o výpoveď Iľju Weissa, ktorý už skôr pred súdom povedal, že pracoval na zabezpečení ukradnutého auta obžalovanému. Podotkol, že automobil napokon nedodal, lebo mu Darko D. nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. "Situáciu, ktorá sa mala stať, si Iľja Weiss vymyslel," zdôraznil obžalovaný. Súd zatiaľ o žiadosti Darka D. o prepustenie z väzby nerozhodol.

Na archívnej snímke obžalovaný Darko D. z Bosny a Hercegoviny sedí v súdnej sieni pred začiatkom pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 21. apríla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Obžalovaný Dušan K. odmietol účasť na príprave vrážd prokurátorov


Obžalovaný Dušan K. odmietol, že by sa niekedy podieľal na príprave vrážd prokurátorov. "Nikdy nič, za čo som obžalovaný, sa nestalo," povedal v rámci utorkového výsluchu pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

"Nikdy som neurobil žiadnu reálnu aktivitu smerujúcu k sledovaniu alebo usmrteniu pána Žilinku," povedal. Zdôraznil, že nikoho v tejto súvislosti ani nekontaktoval.

Po skončení výsluchu obžalovaného bola približne do 13.20 h vyhlásená obedná prestávka. Popoludní by sa mali čítať ďalšie listinné dôkazy, výsluch by mala ešte absolvovať dvojica Alena Zs. a Marian K. Po prípadnom ukončení dokazovania by sa mohli začať aj záverečné reči.