Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Poliačik: Pri dôležitých témach môže vznikať koalícia ochotných

Na archívnej snímke poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS). Foto: TASR – Martin Baumann

Poslanec NR SR za SaS tým reagoval na tohtotýždňový prejav prezidenta SR Andreja Kisku v parlamente.

Bratislava 1. mája (TASR) – Pri niektorých dôležitých témach v parlamente môže vznikať koalícia ochotných. V dnešnej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Poliačik.

Reagoval tým na tohtotýždňový prejav prezidenta SR Andreja Kisku v parlamente. Ten uviedol, že na výzvy, ktoré má Slovensko pred sebou, nebude stačiť iba vládna koalícia, ale by mala vzniknúť širšia koalícia ochotných. Poliačik si vie takúto zhodu predstaviť v otázkach týkajúcich sa školstva, zdravotníctva alebo justície.

"Pri niektorých špecifických veciach sa môže vytvoriť koalícia ochotných, ale nemôže to byť koalícia ochotných prižmurovať oči," zdôraznil opozičný poslanec. "Bolo by chybou začať byť menej kritický vo veciach, kde kritika je vo verejnom záujme," doplnil.

Podľa poslanca NR SR Miroslava Číža (Smer-SD) nemôže fungovať v parlamente spolupráca koalície a opozície, pokiaľ nebude medzi nimi elementárna dôvera. "Spolupráca vyžaduje, že musíte dôverovať súperovi, pretože nebudete čakať, kedy dostanete odzadu úder palicou po hlave. To proste nejde," kritizoval.

Číž je presvedčený, že niektorí opoziční poslanci svojím správaním sa v pléne diskreditujú politiku v očiach verejnosti, keď používajú klasické prvky takzvaného gorila marketingu. "To je marketing, keď hlava-nehlava treba z čohokoľvek obviňovať súpera, keď to bude dostatočne intenzívne a dostatočne často, zapôsobí to," vysvetlil.

Uviedol, že celý rad jeho súčasných kolegov zo strán Most-Híd a #Sieť boli donedávna jeho súpermi. "Sú to však ľudia, ktorí uznávajú elementárne princípy politickej komunikácie, sú eticky vybavení a sú schopní diskutovať tak, ako sa diskutovať má," ozrejmil s tým, že v koalícii je celý rad tém, pri ktorých bude treba hľadať kompromisy. "Tam, kde pôjde o konštruktívnu spoluprácu, budú dvere otvorené," odkázal opozícii.

Poliačik si nemyslí, že situácia v Národnej rade v jej aktuálnom zložení je kritická z pohľadu kultúrnosti vystupovania poslancov. Pripomenul, že incidenty sa vyskytovali i v minulosti. "Stav nie je uspokojivý, ale nie je výrazne horší. Stále je čo zlepšovať. Práca v parlamente potrebuje kultiváciu permanentnú," doplnil.