Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POLIAČIK: Môžeme vychovať sústružníkov, ale časom nemusia byť sústruhy

Na archívnej snímke poslanec NRSR Martin Poliačik (SaS Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa opozičného poslanca je treba riešiť to, že najschopnejší absolventi stredných odborných škôl odchádzajú do zahraničia, keďže doma ich nevieme zaplatiť.

Bratislava 27. januára (TASR) - Ak nezačneme prispôsobovať školstvo novým výzvam, tak môžeme vychovať 15.000 sústružníkov, ale je možné, že o 15 rokov nebudú sústruhy. V diskusii k návrhu zákona o odbornom vzdelávaní to dnes v NR SR povedal Martin Poliačik zo SaS. O právnej norme z dielne ministerstva školstva rokoval parlament v závere prvého rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady SR.

Poliačik ocenil, že sa vytvára priestor pre viac praxe do vzdelávania. Nechápe však, prečo ide štát rozhodovať o tom, ktoré pracovné disciplíny sú tie, ktoré budú potrebné o 10 či 15 rokov. "Kto pred 15 rokmi vedel, že budeme potrebovať ľudí, ktorí budú vedieť poskladať dotykový telefón? Nikto. Pri súčasnom vývoji sveta predpokladať, aké druhy džobov budeme potrebovať, je minimálne naivné," uviedol Poliačik.

Opozičnému poslancovi sa nepozdáva zvyšovanie normatívov napríklad na odbory ako podlahár, strechár, poľnohospodár či chovateľ oviec a súčasne znižovanie normatívov pre odbory ako mechanik počítačových zariadení, grafik digitálnych médií, webdizajnér. "Čakáme, že niekto vypne elektriku alebo že prestane existovať internet?" zamyslel sa.

Podľa Poliačika treba riešiť to, že najschopnejší absolventi stredných odborných škôl odchádzajú do zahraničia, keďže doma ich nevieme zaplatiť. Poslanec si nemyslí, že na Slovensku ich zostane viac, keď ich školy vyprodukujú väčší počet.

"Rozlúčme sa s myšlienkou, že vychovávame daný počet absolventov iba pre náš uzavretý trh. My vychovávame pre trh na celom svete. Keď sa to dieťa tu raz dobre naučí, tak mu nič nemôže zabrániť, aby odišlo. My si ich tu môžeme vychovať desaťkrát viac, ale oni aj tak odídu, ak budú dobrí, lebo tu ich nevieme zaplatiť," zdôraznil Poliačik.

Danišovi Zoltánovi zo Smeru-SD sa zdá, že na Slovensku dnes niet dostatok kvalifikovanej sily a treba to riešiť. "Bodaj by sústružníkov bolo viac," vyhlásil. Poliačikovo vystúpenie mu pripadalo nesúrodé. Sociálny demokrat si myslí, že liberálovi je odborné školstvo vzdialené. Exminister školstva Dušan Čaplovič sa nazdáva, že Poliačik návrh zákona poriadne nečítal. Považuje ho za dobrý.

Nový zákon o odbornom vzdelávaní má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Teoretická časť výučby má prebiehať v školách, praktická u zamestnávateľa.

Druhý rokovací deň začnú poslanci zákonmi, ktoré poslancom vrátil prezident SR Andrej Kiska na opätovné prerokovanie. Ide o novelu Zákonníka práce a novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má vylúčiť schránkové firmy s nejasnými vlastníkmi z tendrov.