Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Poliačik by popri zmene rokovacieho poriadku upravil i platy poslancov

Na archívnej snímke v popredí poslanec NRSR Martin Poliačik Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci si platy zmrazovali naposledy na konci minulého roka.

Bratislava 1. júla (TASR) - Popri zmenách v majetkových priznaniach verejných činiteľov a rokovacieho poriadku by sa mali upraviť aj platy poslancov Národnej rady SR. Myslí si to poslanec SaS Martin Poliačik, ktorý súčasný spôsob odmeňovania poslancov nepovažuje za dobrý.

"Je trápne každý rok sa vracať k tomu, že platy zmrazujeme a robí sa z toho politické divadlo," povedal pre TASR. Podľa neho, keď sa ukázal nefunkčný pôvodný aj súčasný vzorec odmeňovania, treba ho zmeniť. "Musíme prísť na jednoduché systémové riešenie," vyhlásil.

Poliačik si vie predstaviť, že by poslanci mali zákonom stanovenú pevnú sumu a k nej by sa pripočítala inflácia. "A pevnú sumu by sme stanovili na úrovni roku, na ktorej zmrazujeme dnes. A nebude sa musieť vytvárať zbytočné divadielko so zmrazovaním platov," skonštatoval.

Poslanci si platy zmrazovali naposledy na konci minulého roka. Poslancom, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi a podpredsedovi kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi tak aj tento rok patrí mzda a paušálne náhrady na úrovni určenej ešte v roku 2011. Týka sa to aj odmien pre asistentov poslanca a výdavkov na prevádzku poslaneckej kancelárie. Platy nerastú ani sudcom a ostali na úrovni roku 2012, zmrazená zostala aj mzda verejnej ochrankyne práv.