Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Postavenie policajnej inšpekcie je v poriadku, tvrdí Kaliňák aj Lipšic

Na archívnej snímke vpravo minister vnútra SR Robert Kaliňák a vľavo v popredí poslanec parlamentu SR Daniel Lipšic. Foto: TASR/Martin Baumann

Možnosti na prehlbovanie nezávislosti inšpekčnej služby vidí rezort vnútra v dopĺňaní jej personálnych kapacít.

Bratislava 1. februára (TASR) – Počas tohto funkčného obdobia ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) musel rezort reagovať aj na otázky ohľadom postavenia a nezávislosti policajnej inšpekcie na Slovensku.

Ministerstvo tvrdí, že na základe porovnania postavenia inšpekčnej služby v 30 európskych krajinách dospelo k záveru, že Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR je jednou z najnezávislejších. „Inšpekčná služba je jednou zo zložiek Policajného zboru, čo je upravené v zákone. Je priamo podriadená ministrovi vnútra SR, aby bola zaručená nezávislosť od ostatných služieb Policajného zboru,“ konštatuje sa v stanovisku zaslanom TASR.

Možnosti na prehlbovanie nezávislosti inšpekčnej služby vidí rezort vnútra v dopĺňaní jej personálnych kapacít skúsenými odborníkmi s vyšetrovateľskou či kriminalistickou praxou.

Podľa názoru exministra vnútra a poslanca Národnej rady SR Daniela Lipšica je postavenie inšpekcie MV SR v poriadku. „Netreba na tom nič meniť. Okrem Českej republiky nepoznám krajinu, kde by bola trestná činnosť policajtov vyšetrovaná mimo rámec rezortu vnútra. Vo väčšine krajín je policajná inšpekcie pod policajným prezídiom a nie je ani pod MV SR a v tomto má u nás inšpekcia nezávislejšie postavenie,“ uviedol.

Posledné skúsenosti z českého modelu sú podľa neho veľmi negatívne, pretože výrazne klesol počet trestne stíhaných vojakov, policajtov alebo iných príslušníkov ozbrojených zborov. „Dôležité je zdôrazniť aj to, že pánom vyšetrovania prípravného konania je prokurátor a u nás je systém prokuratúry nezávislý od vlády. Ak je šéf inšpekcie razantný, odvážny a charakterný, inšpekčná služba má vynikajúce výsledky. Ak je to človek, ktorý má pochybnú povesť alebo charakter, tak výsledky sú slabé. Nezávisí to od inštitucionalizovaného nastavenia inšpekčnej služby, ale od osoby, ktorá ju vedie,“ uzavrel exminister.