Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Policajní funkcionári sa majú po novom hľadať cez výberové konania

Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo vnútra si od tohto kroku sľubuje zvýšenie transparentnosti.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Vrcholové funkcie na ministerstve vnútra a v Policajnom zbore (PZ) sa majú po novom obsadzovať prostredníctvom výberového konania. Zároveň sa má zrušiť možnosť odvolávať z funkcie nadriadeného príslušníka bez uvedenia dôvodu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnej službe, ktorú dnes schválila vláda. Ministerstvo vnútra si od tohto kroku sľubuje zvýšenie transparentnosti.

"Do výberového konania sa bude môcť prihlásiť každý príslušník Policajného zboru spĺňajúci kvalifikačné predpoklady na funkciu a odbornú prax, ktorú ministerstvo určí ako podmienku na výkon funkcie, čím sa vytvárajú legislatívne podmienky na prístup k uvedeným funkciám a zabezpečuje sa možnosť kariérneho postupu pre záujemcov," píše sa v materiáli.

Zlepšiť sa má aj kvalita výkonu štátnej služby policajta. Zvyšuje sa preto veková hranica na prijatie do služobného pomeru z doterajších 18 na 21 rokov. To má garantovať vyššiu rozumovú a vôľovú vyspelosť uchádzača o náročné povolanie policajta.

"Svedčia o tom aj skúsenosti z aplikácie niektorých iných zákonov, ktoré už explicitne ustanovujú vek 21 rokov ako predpoklad na získanie určitých oprávnení, napríklad zákon o strelných zbraniach a strelive, zákon o cestnej premávke," konštatuje sa v návrhu.

Návrhom zákona sa tiež vytvárajú legislatívne podmienky na aktualizovanie štátneho vzdelávacieho programu a školských vzdelávacích programov pomaturitného kvalifikačného štúdia v stredných odborných školách Policajného zboru poskytujúcich policajné vzdelanie. Cieľom je zvýšenie pripravenosti absolventov policajného vzdelania na výkon štátnej služby.

Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta nadobudnúť účinnosť od decembra 2015.