Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POLICAJNÝ PREZIDENT: Alkohol vnímame ako vážny problém vodičov

Prezident Policajného zboru (PZ) Slovenskej republiky Tibor Gašpar (na snímke) na tlačovej konferencii 18. decembra 2014 v Bratislave adresoval výzvu k všetkým účastníkom cestnej premávky, najmä však vodičom, aby si nesadali za volant po požití alkoholu a zároveň ohlásil preventívno-bezpečnostnú akciu s celoslovenskou pôsobnosťou. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Nadchádzajúce dva týždne sú podľa Tibora Gašpara na cestách kritické.Koncom roka 2014 a začiatkom nového roka budú intenzívne policajné kontroly.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Polícia pripravila na posledné dva týždne tohto roka prevenčné opatrenia týkajúce sa bezpečnosti cestnej premávky. Okrem služieb dopravnej polície bude v týchto dňoch prioritou aj poriadkovej polície, aby dohliadala na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. Uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Policajného zboru (PZ) Tibor Gašpar.



Opatrenia budú pokračovať aj v prvých dňoch budúceho roka. "Nadchádzajúce dva týždne sú kritické," povedal s tým, že v minulom roku len za posledné dva týždne zahynulo na slovenských cestách až 15 osôb. Pripomenul, že v tomto období nastáva veľký presun obyvateľov, je veľká nepripravenosť tzv. sviatočných vodičov na zmeny počasia a v tomto období sa vo zvýšenej miere konzumuje alkohol, čo sa podpisuje pod množstvo dopravných nehôd. "Alkohol vnímame ako vážny problém vodičov. Za volantom nemá čo robiť," zdôraznil policajný prezident a vyzval vodičov, aby si nesadali za volant pod vplyvom alkoholu. Príslušníci polície budú rozdávať po celom Slovensku jednorazové testery na alkohol. Testerov je približne do 20.000 kusov. Gašpar dnes zároveň médiám rozdal výzvu k účastníkom cestnej premávky nahratú na videu, ktorá neponúka príjemný pohľad na tragické nehody. Je však obrazom každodennej reality na slovenských cestách.

"Na cestách bude v uvedených dňoch väčší počet príslušníkov polície," pokračoval Gašpar. Medziročne sa darí znižovať počet dopravných nehôd. Za 11 mesiacov tohto roku zaregistrovala polícia 12.090 dopravných nehôd, z ktorých až 1452 spôsobil celkovo alkohol. Polícia zaznamenala 1233 dopravných nehôd, ktoré zavinili vodiči pod vplyvom alkoholu. Za necelých 12 mesiacov tohto roku zahynulo na slovenských cestách až 247 osôb.