Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

EXKLUZÍVNE: Sme pripravení na migrantov? Odpovedá policajný prezident

Na otázky TABLET.TV odpovedá policajný prezident Tibor Gašpar. Foto: TABLET.TV

V horizonte dvoch týždňov čaká slovenských policajtov a vojakov spoločné cvičenie, aby boli pripravení okamžite zaujať pozície na slovensko-maďarských hraniciach.Na otázky TABLET.TV odpovedá T.Gašpar.

Bratislava 23. októbra (TASR) – V súvislosti s migračnou krízou prijala slovenská polícia viacero preventívnych opatrení. V horizonte dvoch týždňov čaká slovenských policajtov spoločné cvičenie s Ozbrojenými silami SR, aby boli pripravení okamžite zaujať strážne pozície na slovensko-maďarských hraniciach. V relácii Tablet.TV to konštatoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

„Pre otázky nelegálnej migrácie máme od leta zriadený operatívny štáb, ktorý robí prognózy a pripravuje niektoré situácie, ktoré by mohli nastať,“ povedal. Pre prípad, že by sa Slovensko muselo vysporiadať s vyšším počtom migrantov, sa napríklad už dnes hľadajú možnosti ubytovania.

Pozrite si interview s policajným prezidentom:



Slovenskí policajti na maďarsko-srbskej hranici


Päťdesiatka policajtov, ktorí v utorok (20.10) odišli pomáhať strážiť maďarsko-srbskú hranicu, nezníži schopnosť Slovenska riešiť otázky bezpečnosti. „Vzhľadom na 23-tisícový policajný zbor to nemôže mať podstatný význam pre zníženie verejného poriadku alebo bezpečnosti vo vnútri Slovenska,“ konštatoval policajný prezident.

V tejto súvislosti upozornil, že prioritou Slovenska je strážiť predovšetkým vonkajšiu schengenskú hranicu, teda hranicu s Ukrajinou. Tam ostal zachovaný rovnaký štandard ochrany, aký bol pred vyslaním slovenských policajtov do Maďarska.

„Vieme vyskladať ďalšie kapacity, ak by prišla požiadavka,“ avizoval možnosť poslať slovenských policajtov aj do Slovinska, ak by to bolo potrebné.

Slovenskí policajti plnia úlohy na základe požiadavky maďarskej strany, predovšetkým pri ochrane maďarsko-srbskej hranice. Ide o služby v zmiešaných hliadkach spolu s maďarskými policajtmi, s cieľom zistiť nelegálnu migráciu.

Okrem štandardnej výbavy, ktorú používajú na Slovensku, sú policajti vybavení napríklad zariadeniami pre nočné videnie. „Ďalšia technická požiadavka bola, aby boli vybavení aj motorovými vozidlami, ktoré sú priechodnejšie cez terén, vzhľadom na profil hranice,“ spresnil policajný prezident.

„Okrem policajtov sme tam poslali aj 17 motorových vozidiel. Tri sú špeciálne upravené pre prevoz, prípadne zadržanie nelegálnych migrantov, zvyšné sú hliadkovacie vozidlá s pohonom všetkých štyroch kolies,“ vysvetlil.

Slovenskú jednotku na maďarsko-srbskej hranici tvorí 20 policajtov z úradu hraničnej cudzineckej polície, špecialistov pre tento typ služby. K nim priradili 30 policajtov zo základných útvarov z Košického, Banskobystrického, Trnavského a Nitrianskeho kraja. „Ide predovšetkým o policajtov z južných okresov, ktorí ovládajú maďarský, prípadne anglický jazyk,“ uzavrel Tibor Gašpar.