Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Policajta, ktorý nasadzoval putá mladej žene, vzal súd do väzby

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Policajtovi hrozí väzenie na tri až osem rokov.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Bratislavského policajta Ľuboša T. známeho zo zverejneného videozáznamu, v ktorom nasadzoval putá mladej žene a ktorého obvinili zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, vzal Okresný súd Bratislava V počas víkendu do väzby.

"Okresný súd Bratislava V vzal v sobotu 25. októbra do väzby obvineného L. T. z dôvodov takzvanej kolúznej väzby, to je z dôvodnej obavy, žeby mohol ovplyvňovať svedkov. Proti uzneseniu o vzatí do väzby podal sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Reportáž TV JOJ o zásahu:





O obvinení príslušníka polície informovala v piatok 24. októbra hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Policajtovi hrozí väzenie na tri až osem rokov. "Vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra SR obvinil z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody Ľuboša T. (1974). Policajt mal použiť donucovacie prostriedky a predviedol za účelom zistenia totožnosti dve osoby, hoci neboli splnené zákonné podmienky na takýto služobný postup," informovala Dobiášová. Pripomenula, že policajt bol zaradený na útvare Pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského policajného riaditeľstva v Bratislave.

Údajne kričal a vulgárne sa vyjadroval

Hovorkyňa ďalej uviedla, že podľa policajných zistení obvinený zastavil auto, v ktorom sedela vodička so svojou dcérou a vypýtal si doklady totožnosti a doklady potrebné na vedenie motorového vozidla. Dostal ich a potom chcel vidieť povinnú výbavu auta a tak sa s vodičkou presunuli k zadnej časti vozidla. "Počas služobnej činnosti mal na vodičku kričať, vulgárne sa voči nej vyjadrovať a bezdôvodne vyhrocovať komunikáciu, pričom mal narušiť aj jej osobnú zónu, keď k poškodenej bezdôvodne pristúpil a kričiac na ňu sa priblížil tesne k jej tvári. Na čo medzi nimi došlo k drobnému kontaktu, keď ho ona reflexívne odtlačila zo svojej bezprostrednej blízkosti," uviedla Dobiášová.

Obvinený mal podľa nej túto situáciu využiť na neodôvodnené použitie donucovacích prostriedkov, a to hmatov a chvatov. "Potom mal dať pokyn svojmu kolegovi, aby jej nasadil putá. Putá mali nasadiť aj jej dcére a pod zámienkou zistenia totožnosti ich následne predviedli na obvodné oddelenie," dodala v piatok Dobiášová.

Začalo sa to nálepkou STK

Video zo zadržania ženy zverejnil ako prvý portál čas.sk. Zásahu policajtov voči mladej žene podľa portálu predchádzal problém s nálepkou STK. Podľa videa jej policajti nasadili putá, čo si jej dcéra nahrala mobilným telefónom. Obe skončili na policajnej stanici, dcéra preto, že nemala pri sebe občiansky preukaz, ale len doklad o jeho strate.