Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Policajti dostanú tisíce nových zbraní, R. Kaliňák podpísal dohodu

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre samotnú políciu je určených 24.000 zbraní.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Takmer 23 miliónov eur bez DPH bude stáť prezbrojenie slovenských policajtov, príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, finančnej správy a armády. Nakúpiť sa má viac ako 46.000 zbraní s príslušenstvom. Minister vnútra Robert Kaliňák v stredu (16.12.) podpísal rámcovú dohodu na ich nákup. Zbrane sa budú obmieňať v rezorte vnútra, financií, spravodlivosti a obrany. Pre samotnú políciu je určených 24.000 zbraní.

„Po 20 rokoch dochádza k prezbrojeniu Policajného zboru a je už viac ako najvyšší čas,“
skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Kaliňák. S výsledkom tendra je spokojný, súťaž podľa neho vygenerovala veľmi dobré zbrane a ceny o 30 percent nižšie ako trhové. Nakupovať sa budú nové zbrane značky Glock a CZ, teda Českej zbrojovky Uherský Brod. Tá uspela v služobných zbraniach s troma modelmi Štandard (265 eur bez DPH), Kompakt (285 eur bez DPH) a Subkompakt (295 eur bez DPH). Cena zásahovej zbrane Glock 17 je 290 eur bez DPH.

Najväčší rozdiel medzi doteraz používanými zbraňami a novými je podľa Kaliňáka v ich váhe a nábojoch. Kým doteraz sa používali náboje makarov, teraz to budú náboje luger. "Je to strelivo, ktoré je používané v celej Európe ako policajné," skonštatoval Kaliňák s tým, že ide o najmodernejšie zbrane. Poukázal, že cieľom nie je páchateľa zabiť, ale zastaviť a postaviť ho pred súd. Ako upozornil policajný prezident Tibor Gašpar, bezpečnostné prostredie sa zmenilo a použitie zbrane nie je výnimkou. Policajti preto podľa jeho slov musia byť adekvátne vybavení.

"Všetky tieto zbrane budú vyrábané na Slovensku," priblížil Kaliňák. Obidve spoločnosti tu majú svoje montážne fabriky, rakúska Glock pri Bratislave a Česká zbrojovka v Novákoch. Prvé dodávky zbraní minister očakáva v januári a februári budúceho roka, dokončenie má byť v lete.