Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V službách štátu sú z plemien najmä nemecké a belgické ovčiaky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave slúži momentálne 38 psov, ktorí pomáhajú strážcom zákona pri ich práci.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Najčastejším plemenom psov v službách štátu - v bezpečnostných zložkách SR - je nemecký a belgický ovčiak.

"Aktuálne Zbor väzenskej a justičnej stráže disponuje celkovo 144 služobnými psami. Z toho 70 v rámci klasickej kynológie (všestranný a obranár), 53 v rámci špeciálnej kynológie (omamné a psychotropné látky, výbušniny) a 21 v súčasnosti zaradených do výcviku. Pokiaľ ide o plemená služobných psov, 119 kusov je nemecký ovčiak, 20 kusov belgický ovčiak, dva rotvajlery a po jednom veľký bradáč, labradorský retriever a weimarský stavač," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

Ako dodal, dĺžka obdobia pre získanie kategórie vycvičenosti a použiteľnosti služobného psa slovenských dozorcov je veľmi individuálna a závislá od príslušnej kategórie vycvičenosti, pričom môže trvať až 16 mesiacov.

Slovenské ozbrojené sily majú k dispozícii dovedna 94 služobných psov. "Vojenská polícia disponuje 30 služobnými psami. Na služobnú činnosť sú využívané rôzne plemená, a to najmä nemecký ovčiak, belgický ovčiak, ich kríženci a jeden rotvajler. Vo Vojenskej polícii sú traja kynológovia a desať psovodov," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Najviac psov v službách SR je v radoch slovenskej polície, a to až 733. "Vyše 90 percent z celkového počtu služobných psov Policajného zboru SR tvoria psy plemena nemecký ovčiak. Okrem nemeckých ovčiakov využíva Policajný zbor v služobnej kynológii belgické ovčiaky malinois, labradorské retrievery a nájdu sa aj jedinci takých plemien ako doberman, rotweiler, chesapeake retriever, nemecký krátkosrstý stavač, malý bradáč alebo stafordšírsky terier. Pre policajnú prácu nie je vyhradené alebo predurčené žiadne konkrétne plemeno, záleží to na individuálnom charaktere konkrétneho psa, jediným limitujúcim faktorom sú schopnosti, zdravotný stav, fyzická zdatnosť, schopnosť znášať zaťaženie, schopnosť spolupracovať so psovodom a mať vhodné predispozície na výkon požadovaného druhu služby," uviedli pre TASR z Odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru.

Služobné psy slovenskej polície majú v Policajnom zbore široké využitie. "Využívajú sa pri vykonávaní hliadkovej služby, na zabezpečenie verejného poriadku pri bezpečnostných opatreniach, na vyhľadávanie drog, výbušnín, zbraní, vyhľadávanie tabakových výrobkov, horľavých látok, vyhľadávanie mŕtvolných pachov, na záchranárske práce a pri metóde pachovej identifikácie," informoval Odbor kynológie a hipológie Prezídia PZ SR.

Slovenskí colníci majú aktuálne k dispozícii 50 psov - z toho 35 nemeckých ovčiakov, deväť belgických ovčiakov, ale aj jedného labradora, jedného stavača, jedného špringeršpaniela a troch krížencov, povedala pre TASR hovorkyňa Colného úradu v Bratislave Katarína Tehlárová.

Policajti v Bratislavskom kraji: Vycvičiť policajného psa trvá roky



Zasahujú proti výtržníkom, bránia psovodov, hľadajú veci pochádzajúce z trestnej činnosti a plnia celý rad ďalších úloh. Na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave slúži momentálne 38 psov, ktorí pomáhajú strážcom zákona pri ich práci. Pre TASR to uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Vycvičiť policajného psa trvá roky, pričom nie z každého šteňaťa môže vyrásť aj dobrý služobný pes. Problémom je, ak je zviera príliš citlivé, bojí sa ľudí či streľby. Aj takéto psy sa však môžu uplatniť v civilnom sektore a strážcovia zákona ich zvyčajne predávajú.

Na archívnej snímke belgický ovčiak Chavez označuje prítomnosť omamných a psychotropných látok vo fiktívnej skrýši.
Foto: TASR/Vladimír Benko


„Na KR PZ v Bratislave evidujeme 38 služobných psov. Väčšinou ide o nemeckých a belgických ovčiakov,“ povedala Mihalíková. Na celom Slovensku sú však policajných psov stovky a môžeme medzi nimi nájsť rotvajlera, labradora a ďalšie plemená.

Len v posledný júlový deň tohto roka pomohol policajný pes vypátrať v Chorvátskom Grobe v okrese Senec desaťročného chlapca, ktorý sa nevrátil domov. „Nemecký ovčiak Assco potom, čo zaistil pach z osobných vecí maloletého chlapca, sa ihneď vybral smerom k oplotenému ihrisku. Počas sledovania pachovej stopy Assco prekonal dve oplotenia. Psovoda priviedol popri budove školy až k betónovej garáži, kde sledovanie pachovej stopy ukončil vyštekaním nájdenej osoby,“ uviedla polícia na svojej facebookovej stránke.

Niektoré psy plnia špecifické úlohy. Na celom Slovensku majú napríklad policajti k dispozícii deväť služobných psov vycvičených na vyhľadávanie mŕtvolného pachu. Dokážu to aj vo vode.

Každý pes sa musí najprv socializovať a absolvovať základný výcvik. Potom nasleduje špeciálny výcvik, počas ktorého zviera získa zručnosti potrebné pre jeho prácu v Policajnom zbore.

Podľa policajných psovodov každý pes vyhľadáva jeden pach, neplatí teda, že zviera vycvičené na hľadanie drog môžu strážcovia zákona použiť aj pri vyhľadávaní mŕtvolného pachu.