Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Polícia namerala počas Veľkej noci alkohol u 40 vodičov a 58 cyklistov

Kontrola motorových vozidiel Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Prešove na ceste pred Svidníkom v smere od Prešova. Na snímke dychová skúška na zistenie prítomnosti alkoholu v organizme vodiča vozidla. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zvýšený policajný dohľad nad bezpečnosťou na cestách bol od štvrtku 24. marca až do dnešného dňa.

Bratislava 29. marca (TASR) - Ani vopred ohlásená celoslovenská dopravná akcia neodradila niektorých vodičov od toho, aby počas veľkonočných sviatkov sadli za volant posilnení alkoholom. Polícia odhalila celkom 40 takýchto vodičov a až 58 cyklistov.

Zvýšený policajný dohľad nad bezpečnosťou na cestách bol od štvrtku 24. marca až do dnešného dňa. O výsledkoch dopravnej akcie informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Do jedného promile alkoholu v dychu polícia namerala 27 vodičom. Tieto prípady riešila ako priestupok. Policajti zadržali celkom 38 vodičských preukazov.

Zvyšných 12 vodičov, ktorí sa dopustili trestného činu, čelí trestnému stíhaniu. Hrozí im až ročné väzenie, uviedla Baloghová. Najvyššie namerané hodnoty alkoholu boli počas akcie 2,15 promile (1,03 mg/l) u vodiča v Bratislavskom kraji a až 3,60 promile (1,73 mg/l) u cyklistu v Trenčianskom kraji.

Najviac podnapitých cyklistov vyšlo podľa policajnej hovorkyne na cesty v Banskobystrickom (12) a Trnavskom (10) kraji. Alkohol nad jedno promile nezistili u vodičov v Trenčianskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Počas veľkonočných sviatkov - od štvrtka 25. marca do pondelka 28. marca polícia zaevidovala celkom 98 dopravných nehôd, pri ktorých zomrela jedna osoba, tri utrpeli ťažké zranenia a 31 ľudí sa zranilo ľahko. Je to podobná bilancia ako pred rokom (98 dopravných nehôd, 1 úmrtie, 11 ťažko a 39 ľahko zranených). V roku 2014 zomreli počas Veľkej noci pri 132 dopravných nehodách až traja ľudia.