Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Bratislave chytili medzinárodne hľadaného podvodníka z Česka

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Krajský súd v Brne uznal Jána B. vinným zo spáchania opakovaných trestných činov podvodov a vymeral mu trest odňatia slobody vyše 12 rokov. Čecha chytili v jednom z luxusných hotelov v Starom meste.

Bratislava 27. júla (TASR) - Polícia zatkla v pondelok (25. 7.) v dopoludňajších hodinách v jednom z bratislavských hotelov medzinárodne hľadaného Jána B., ktorý bol v Českej republike odsúdený za závažnú ekonomickú trestnú činnosť.

Akcia v jednom z luxusných hotelov v Starom meste prebehla podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru SR Michala Slivku rýchlo a bez povšimnutia verejnosti. Po 48-ročnom Čechovi pátrali prezidiálni cieľoví pátrači spolu s českými kolegami.

Krajský súd v Brne uznal Jána B. vinným zo spáchania opakovaných trestných činov podvodov a vymeral mu trest odňatia slobody v dĺžke dvanásť a pol roka. Európsky zatýkací rozkaz vydal sudca v máji tohto roku.

Podvody páchal zadržaný Čech od konca deväťdesiatych rokov až do roku 2011. Napriek svojej platobnej neschopnosti dokázal v 38 prípadoch oklamať svoje obete. Vydávajúc sa za úspešného podnikateľa od nich vylákal veľké finančné čiastky, ktoré sa pohybovali od desiatok tisíc až po milióny českých korún.

Veritelia poskytovali podvodníkovi peniaze v domnienke ich zhodnotenia. Podvodným konaním spôsobil celkovú škodu 13 187 000 Kč. Na Slovensku sa mal zdržiavať už v čase, keď voči nemu v ČR prebiehalo trestné konanie. Podľa Slivku mal prebývať v menších hoteloch v okolí Bratislavy a využívať mestskú anonymitu v reštauráciách a baroch v centre mesta.

V súčasnosti je Ján B. v cele policajného zaistenia. Príslušný krajský prokurátor rozhoduje o vydávacej väzbe.