Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Polícia eviduje zvýšený počet požiarov vo voľnej prírode

Ilustračné foto. Foto: TASR/ Adriána Antošková

Polícia deklaruje, že v tejto súvislosti prijala opatrenia a posilnila svoje kapacity.

Bratislava 25. marca (TASR) - Policajní envirošpecialisti evidujú rastúci počet požiarov vo voľnej prírode. Zaznamenali ich vo viacerých chránených územiach aj v najvyššom piatom stupni ochrany. Najčastejšou príčinou je protiprávne vypaľovanie trávy alebo iných porastov. Požiar však môže vzniknúť aj zo zle uhaseného ohniska či z cigaretového ohorku. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Dôsledky takéhoto konania majú pre životné prostredie vážne následky. Požiare usmrcujú jedince mnohých druhov chránených a ohrozených druhov živočíchov aj rastlín a súčasne ničia ich životné prostredia," poukazuje Bárdyová. Dodala, že závažné škody vznikajú v jarných mesiacoch, keď je obdobie rozmnožovania pre väčšinu živočíchov. Dochádza aj k škodám na majetku osôb, napríklad zhorením lesných porastov.

Polícia preto vyzýva ľudí, aby v prírode nemanipulovali s otvoreným ohňom, nezakladali oheň, neodhadzovali cigaretové ohorky a nevypaľovali trávu alebo iné porasty. "Takéto konanie v závislosti od jeho následku môže byť kvalifikované ako trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia, trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov, poškodzovania cudzej veci a v niektorých prípadoch aj ako trestný čin všeobecného ohrozenia," povedala hovorkyňa. Páchateľ môže byť podľa nej v závislosti od skutku odsúdený na desať rokov väzby.

Polícia deklaruje, že v tejto súvislosti prijala opatrenia a posilnila svoje kapacity. "Žiadame občanov, aby upustili do tohto druhu protiprávneho konania, a osoby, ktoré sú svedkami takéhoto konania, bezodkladne kontaktovali políciu (158) a hasičov (150 alebo 112)," podotkla Bárdyová.