Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Odsúdený za vydieračský únos Mišenku sa pred políciou ukryl v skrini

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v súčinnosti s Lynx Commandom zatkli Bystríka Š., odsúdeného na 22 rokov nepodmienečne,v byte v Dolných Vesteniciach.

Bratislava 30. júla (TASR) - Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v súčinnosti s Lynx Commandom, Útvarom osobitného určenia Prezídia Policajného zboru, zatkli v utorok (29.7.) hľadaného páchateľa Bystríka Š. (30). Policajti získali informácie o možnom pobyte hľadaného a po zabezpečení všetkých únikových ciest a vykonaní potrebných bezpečnostných opatrení ho zatkli v byte v Dolných Vesteniciach. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

"Odsúdený na 22 rokov odňatia slobody pre obzvlášť závažný zločin vydieračského únosu sa pred políciou snažil ukryť v skrini, no nepomohlo mu to. Policajti ho eskortovali pred sudcu krajského súdu, ktorý naňho vydal príkaz na zatknutie a vzal ho do väzby," uviedla Baloghová s tým, že trest odsúdeného ešte nenadobudol právoplatnosť.

Bystrík Š. Archívne foto
Foto: TASR/KZ PZ v Trenčíne
Vydieračského únosu sa mal Bystrík Š. dopustiť ešte v roku 2008 aj s ďalšími obvinenými. Pri fingovanej policajnej kontrole mali uniesť topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišensku a žiadať zaňho niekoľkomiliónové výkupné.

Únos, bombový útok, vražda

Meno podnikateľa Jozefa Mišenku sa dlhodobo spája s podsvetím. V roku 2005 bol obžalovaný z vydierania. V júni 2008 ho muži v policajných uniformách uniesli pri obci Chlebany v okrese Topoľčany. Od jeho družky Kataríny žiadali výkupné 3 milióny Sk. Žena ich priniesla na parkovisko v Bánovciach nad Bebravou. Únoscovia ich prevzali, no podnikateľa pustiť odmietli a požadovali ďalších 5 miliónov. Ešte pred vyplatením požadovanej sumy však uneseného prepustili.

Vyše rok po únose vybuchla v topoľčianskej firme Euromont na výrobu plastových okien bomba. Podnikateľ Jozef M. bol bratom spolumajiteľa firmy a v čase výbuchu, v auguste 2009, bol vo väzbe za krátenie dane. Bombu do areálu priniesol muž, ktorý bol podľa polície bielym koňom a netušil, čo nesie. Jeho úlohou bolo zaniesť do firmy balík. Pri výbuchu bomby zomrel, ďalších päť ľudí bolo zranených. Najťažšie zranenia utrpela družka podnikateľa Katarína. Medzi zranenými bola aj jeho matka Zuzana M.

Jozefa Mišenku zavraždili 20. júla 2010 v ranných hodinách v Topoľčanoch. Na jeho čierny luxusný Mercedes spustil streľbu zo samopalu muž menom Goran. Na Mišenku smerovalo minimálne 30 rán, zasiahli ho dve, z nich jedna do hlavy. Mišenka zomrel v nemocnici asi dve hodiny po útoku. Jeho meno sa dlhodobo spájalo s podsvetím. V roku 2005 bol obžalovaný z vydierania.

Štvorica mužov, ktorí naplánovali a zorganizovali vraždu topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku, dostala výnimočné tresty. Najvyšší súd (NS) SR 30. januára 2013 potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu z 29. júla 2012. Ivan Skalický strávi zvyšok života vo väzení, Milan Pavlovič, Ronald Mišech a Róbert Trajkov prezývaný Netvor dostali po 25 rokov.

Kontroverzný strýko

V prípade výbuchu v topoľčianskej spoločnosti Euromont z augusta 2009 je obvinený strýko Jozefa Mišenku, Viliam M. Meno Viliama M. figuruje aj v ďalších kauzách a jeden čas sa ukrýval spolu s Karolom M. v Belize a neskôr vo Venezuele.