Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

FOTO: Polícia má nové vozidlá prestavané na mobilné laboratóriá

Na snímke interiér nového policajného vozidla počas odovzdania v Bratislave 7. septembra 2023. Foto: TASR - MV SR

Viceprezident Policajného zboru Branko Kišš spresnil, že vozidlá budú v každom krajskom riaditeľstve k dispozícii 24 hodín denne.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Polícia dostala osem nových vozidiel prestavaných na mobilné laboratóriá. Používať sa budú na výjazdy na miesta k obzvlášť závažným zločinom či miesta vážnych dopravných nehôd. Na štvrtkovom brífingu po odovzdaní vozidiel o tom informoval štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Tomáš Oparty.

Priblížil, že nákup vozidiel sa realizoval z plánu obnovy, výsledná cena verejného obstarávania je viac ako 970.000 eur s DPH. "Ide o zásadný krok v obnove kriminalistickej techniky pre Policajný zbor, keďže posledný obdobný nákup bol realizovaný pred ôsmimi rokmi," uviedol Oparty.

Viceprezident Policajného zboru Branko Kišš spresnil, že vozidlá budú v každom krajskom riaditeľstve k dispozícii 24 hodín denne. "Vozidlo je vybavené tak, že poskytuje komfort policajtom a je vybavené, aby bolo možné zaistiť stopy z miesta činu a stopy uchovať, aby neboli zničené," dodal Kišš. Podotkol, že so zničením stôp sa stretávali v minulosti, keďže nemali vybavené vozidlo chladiacou technikou. Vozidlá sú tiež podľa jeho slov porovnateľné s najlepším vybavením, ktoré momentálne v Európe je.

Na snímke interiér nového policajného vozidla počas odovzdania v Bratislave 7. septembra 2023.
Foto: TASR - MV SR


"Okrem toho, že zlepšia komfort práce kriminalistov, zaistia aj lepšiu bezpečnosť," uviedla podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková. Podotkla, že z plánu obnovy financujú okolo 750 vozidiel, ktoré sú k dispozícií Policajnému zboru. "Stovky z nich sú už na našich cestách a ďalšie prídu v najbližšom období," dodala.

Na skladovanie a prepravu zaistených dôkazov a biologických stôp je vozidlo vybavené zabudovanou chladničkou s mrazničkou a trezorom. Tiež budú vo vozidlách k dispozícii forenzné svietidlá na vyhľadávanie latentných kriminalistických stôp.

Na snímke nové policajné vozidlá počas odovzdania v Bratislave 7. septembra 2023.
Foto: TASR - MV SR