Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: V minulom roku pátrala polícia po 20.930 osobách

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR – Štefan Puškáš

Strážcovia zákona boli úspešní v 14.721 prípadoch, čo je objasnenosť viac ako 70 percent.

Bratislava 10. januára (TASR) – Róbert L., prezývaný Kýbel, Štefan Szabó či naposledy František Matík. Aj to sú osoby, ktoré sa podarilo vlani vypátrať polícii. V minulom roku strážcovia zákona pátrali spolu po 20.930 osobách, úspešní boli v 14.721 prípadoch, čo je objasnenosť viac ako 70 percent. Informoval o tom šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák.

„Podarilo sa nám vypátrať aj osoby, ktoré boli na úteku niekoľko rokov,“ uviedol Kaliňák. Podľa rezortu vnútra bol Matík na úteku 11 rokov. Na Slovensku ho odsúdili na 11,5 roka väzenia v kauze Horizont Slovakia. Zadržali ho ešte minulý rok v Srbsku, na Slovensko by ho mali vydať do konca januára.

Róberta L., považovaného za šéfa skupiny sýkorovcov, zadržali v Nemecku v októbri 2015. Podľa obžaloby Róbert L. čelí okrem zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny aj účasti na viacerých vraždách. Na úteku bol podľa polície tri roky.

Štefana Szaboá prepustili z väzby v roku 2014, na úteku bol podľa ministerstva vnútra šesť mesiacov. Chytili ho v apríli minulého roka. Podľa obžaloby v roku 2012 v obci Holiare nelegálne držanou zbraňou vystrelil na Tibora Kovácsa a zabil ho. Podľa druhého bodu obžaloby v roku 2007 rovnako s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa vylákal Andreja Wolfa pod zámienkou vrátenia dlžnej sumy - 2,6 milióna slovenských korún - do obce Lesné Kračany, kde ho usmrtil dvoma výstrelmi do hlavy.