Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bývalého sudcu obvinili, že nečinnosťou spôsobil nemalé škody

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerská kontrola ukázala, že spomínaný sudca v niektorých prípadoch nekonal päť až sedem rokov, čím trestnosť činu vo viacerých z nich zanikla.

Bratislava 28. januára (TASR) – Bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava I. Pavla D. polícia obvinila z trestného činu marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti. Informoval dne so tom riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky (NPKJ) Róbert Krajmer.

Obvinenie vzniesol na bývalého sudcu vyšetrovateľ v priebehu tohto mesiaca, a to až pre 36 skutkov. V rozpore so zákonom Pavol D. podľa polície postupoval od roku 2003 až po súčasnosť.

Výpočet skutkov, za ktoré sa bude bývalý sudca zodpovedať, nebude zrejme konečný. Krajmer vysvetlil, že národná jednotka analyzuje celkovo dve stovky prípadov, v ktorých rozhodoval. „Je časovo náročné ich všetky preskúmať,“ objasnil a dodal, že preverovanie stále pokračuje.

Trestné stíhanie ohľadom Pavla D. polícia začala vlani v septembri. Jeho konaním mohlo dôjsť k premlčaniu desiatok trestných stíhaní, na čo sa dlhodobo sťažovali bratislavskí prokurátori.

Vyšetrovanie Pavla D. inicioval vlani minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý podal v tejto súvislosti trestné oznámenie. Nečinnosťou bývalého sudcu malo podľa poznatkov ministra dôjsť k premlčaniu trestného stíhania v 50 prípadoch. Borec sa domnieval, že Pavol D. sa tým mohol dopustiť marenia úlohy verejným činiteľom.

Generálna prokuratúra, ktorá vlani poslala oznámenie ministra aj s pokynom na začatie trestného stíhania polícii, informovala, že zistila 46 vecí, v ktorých sudca údajne konal s prieťahmi. Prokurátori viacerých bratislavských prokuratúr podali od roku 2012 do prvého polroka 2014 až 250 písomných žiadostí a 24 sťažností pre nečinnosť bývalého sudcu.

Ministerská kontrola ukázala, že spomínaný sudca v niektorých prípadoch nekonal päť až sedem rokov, čím trestnosť činu vo viacerých z nich zanikla. V praxi to znamenalo, že obvinených už nebolo možné stíhať a poškodení prišli o možnosť žiadať náhradu. Ak by bývalého sudcu obvinili a trestné konanie by skončilo jeho odsúdením, za marenie úlohy verejným činiteľom by mu hrozilo väzenie na dva roky. V prípade, že by sa zistila značná škoda, až na päť rokov.

Bývalý vojenský sudca Pavol D. čelil viacerým návrhom na disciplinárne stíhanie. V apríli 2014 sa vzdal sudcovskej funkcie. V sudcovskom talári pôsobil od roku 1996 a na Okresnom súde Bratislava I pracoval približne štyri roky.

V minulosti sa voči nemu viedli tri disciplinárne konania, z toho jedno bolo právoplatne ukončené, keď mu bol uložený trest zníženia platu o 50 percent na pol roka. Podozrivý bol aj z prieťahov v kauze bytová mafia, čo malo za následok prepustenie hlavného obžalovaného. Bol zákonným sudcom aj v kauze pozemkov Veľký Slavkov.