Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

STRATILI STE DOKLADY? Na políciu je potrebné ísť čo najskôr

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako pripomína polícia, občan je v zmysle zákona povinný chrániť svoje doklady, či už občiansky preukaz alebo cestovný pas pred stratou, odcudzením, poškodením alebo zneužitím.

Bratislava 13. júla (TASR) - Odcudzenie, prípadne stratu dokladov treba nahlásiť na polícii čo najskôr. Občania tak musia urobiť osobne, a to na niektorom z oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru alebo ktoromkoľvek policajnom útvare. V prípade krádeže alebo straty cestovných dokladov v zahraničí sa treba obrátiť na zastupiteľský úrad SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Keď príde občan na políciu nahlásiť stratu a odcudzenie dokladov, je dôležité zároveň nahlásiť aj zmiznutie ostatných predmetov a platobných kariet, aby mohli policajti začať včas a efektívne vo veci konať. Policajt s občanom spíše krátku zápisnicu o strate alebo odcudzení a vydá potvrdenie o občianskom preukaze," priblížila Bárdyová.

Policajt zabezpečí, aby sa informácia o zmiznutom doklade zobrazila v informačnom systéme pátrania po dokladoch. "Je to dôležité pre prípady, ak by niekto doklady našiel a pokúsil sa ich zneužiť. Tento zoznam je prístupný aj na webovej stránke polície a každý si v nej môže preveriť, či doklad, ktorý mu bol predložený k overeniu totožnosti, je hodnoverný," vysvetlila hovorkyňa. Ako uviedla, systém využívajú najmä banky a inštitúcie napríklad pri overovaní totožnosti žiadateľov o úver či pri výbere väčšej sumy z účtov.

Včasným oznámením krádeže dokladov, ale aj bankomatových kariet či mobilov sa podľa polície predíde ich ďalšiemu zneužitiu, v prípade platobných kariet aj neoprávnenému použitiu. "Ihneď po zistení straty alebo odcudzení treba informovať aj príslušné spoločnosti, aby mohli bankomatovú kartu aj telefón zablokovať a predísť tým ďalším nepríjemnostiam," upozornila hovorkyňa.

Ako pripomína polícia, občan je v zmysle zákona povinný chrániť svoje doklady, či už občiansky preukaz alebo cestovný pas pred stratou, odcudzením, poškodením alebo zneužitím.