Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Polícia počas leta zvýši bezpečnostné opatrenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Kontrolám sa nevyhnú ani vodiči autobusov a nákladných vozidiel a polícia bude najmä v obciach kontrolovať aj dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Bratislava 29. júna (TASR) - Polícia počas leta zvýši bezpečnostné opatrenia.

Posilní hliadkovú činnosť poriadkovej, cudzineckej či dopravnej polície a zameria sa najmä na miesta kultúrno-spoločenských podujatí, okolie kúpalísk, letovísk, priechodov pre chodcov či detských ihrísk a parkov. Na kontrolu dodržiavania cestnej premávky bude organizovať aj dopravno-bezpečnostné akcie.

"Pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou sa zameriame na priestupky v dynamike cestnej premávky a zisťovanie požitia alkoholu vodičmi," infomovala TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Polícia tiež bude dozerať na to, či vodiči neporušujú zákaz predchádzania a či dávajú prednosť v jazde.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
"Kontrolovať budeme aj diaľničné nálepky, používanie bezpečnostných pásov a bezpečnostných systémov či zákaz obsluhovať mobilný telefón," dodala Baloghová.

Kontrolám sa nevyhnú ani vodiči autobusov a nákladných vozidiel a polícia bude najmä v obciach kontrolovať aj dodržiavanie pravidiel cestnej premávky vodičmi motocyklov a motorových vozidiel voči chodcom a cyklistom. Počas kultúrno-spoločenských podujatí a v čase dopravnej špičky budú policajti usmerňovať dopravu na miestach so zhustenou premávkou.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
"Každý rok sa počas letnej sezóny zvyšuje premávka na cestách. Zvyšuje sa pohyb domácich i zahraničných turistov, tým aj počet vozidiel na cestách," poznamenala Baloghová. Zvýšením intenzity cestnej premávky tak rastie aj riziko vzniku dopravných nehôd. Počas minuloročnej letnej sezóny polícia eviduje 2534 dopravných nehôd a rok pred tým až 3707 nehôd. Minulý rok počas letnej sezóny zaznamenala 61 usmrtených osôb, rok pred tým 72.

"Aj napriek tomu, že ide celkovo o pokles dopravných nehôd ako aj ich následkov, apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali dopravné predpisy a aj vlastnou zodpovednosťou prispeli k bezpečnosti na cestách," dodala hovorkyňa.

Vodiči by nemali preceňovať svoje sily, dodržiavať by mali pitný režim a počas jazdy si dať častejšie prestávky na odpočinok. Ospalosť a únava sú totiž príčinou vážnych dopravných nehôd približne u jednej pätiny vodičov.