Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Trestné oznámenie poslanca J. Rajtára polícia preveruje 15 mesiacov

Na snímke poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann

Rajtár podal v júli 2016 trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre SR v súvislosti s prevodmi bytov v dome na ulici na Zlatej nohe v Bratislave.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Polícia stále vyšetruje prípad prevodu bytov v dome na ulici Na zlatej nohe v Bratislave, kde v júli 2016 podal trestné oznámenie poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS). Strážcovia zákona v kauze zatiaľ nikoho neobvinili, ani nezačali trestné stíhanie. Pre TASR to povedala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

"Trestné stíhanie v uvedenom prípade začaté doposiaľ nebolo. Trestné oznámenie je v súčasnosti v štádiu preverovania, po zabezpečení všetkých potrebných podkladov vyšetrovateľ Policajného zboru vo veci meritórne rozhodne," povedala Mihalíková pre TASR.

Podľa medializovaných informácií mal v bytovke bývať aj prokurátor dozorujúci prípad Rajtárovho asistenta Filipa R., ktorý sa mal pozrieť na bankové účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a exministra za Smer-SD Jána Počiatka. Zatiaľ posledné pojednávanie s obžalovaným Filipom R. sa uskutočnilo vo štvrtok 19. októbra tohto roka.

Rajtár podal v júli 2016 trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre (GP) SR v súvislosti s prevodmi bytov v dome na ulici na Zlatej nohe v Bratislave. V októbri minulého roka vyšetrovateľ Policajného zboru trestné oznámenie odmietol, nakoľko podľa neho okrem iného nebol dôvod na začatie trestného stíhania vo veci.

Rajtárov splnomocnenec však podal voči uzneseniu vyšetrovateľa sťažnosť a prokurátor jej vyhovel. Polícia sa tak musí prípadom opäť zaoberať.

Rozhodnutie prokurátora Rajtár zverejnil. "V danom konkrétnom prípade však nemožno prehliadnuť početnosť prevodov vlastníckeho práva k bytu číslo 44 nachádzajúcom sa v bytovom dome na ulici Na zlatej nohe 4/A v Bratislave, ktoré mali byť realizované v období od polovice roka 2008 do februára 2011. Za neštandardné možno považovať aj to, že niektoré osoby pôsobiace v dotknutých spoločnostiach vystupujú v pozícii predávajúceho a následne pri ďalších prevodoch aj v pozícii kupujúceho," uviedol okrem iného prokurátor v odôvodnení svojho rozhodnutia.

Prokurátor ďalej poukázal na skutočnosť, že sporné byty mali byť vo väčšine prípadov prevádzané spoločne, čo iba umocňuje podozrenie z protiprávneho konania.