Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Polícia upozorňuje deti a mládež na obozretnosť na internete

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Poukazuje najmä na preventívne rady a odporúčania, ako sa zodpovedne správať v online priestore.

Bratislava 8. februára (TASR) - Polícia v rámci tohtotýždňovej kampane Týždeň bezpečného internetu upozorňuje deti a mládež na nekalé praktiky v online priestore, ktoré môžu ohroziť život a zdravie. Poukazuje najmä na preventívne rady a odporúčania, ako sa zodpovedne správať v online priestore. Zdôrazňuje aj trestnoprávnu zodpovednosť, ktorú môže nerozvážne konanie na internete spôsobiť. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Polícia prednáša deťom a mladistvým na školách o nekalých online praktikách, o závislosti od mobilu a počítača, ale aj o zodpovednosti, ktorú majiteľ mobilu nesie za obsah a jeho šírenie v online priestore. "Medzi neplnoletými polícia upozorňuje aj na to, že vyhotovenie a zdieľanie fotografií a videí obnaženého tela na sociálnych sieťach a platformách ich môže dostať do vážnych problémov. Zároveň apelujeme na rovesníkov, aby sa šíreniu takýchto fotografií ich spolužiakov a kamarátov vyhli," uviedla Hrabovská.

Polícia upozorňuje aj rodičov, že za neplnoleté deti nesú zodpovednosť aj vo virtuálnom priestore. Preto im odporúčajú, aby sa s deťmi rozprávali o rizikách spojených s trávením času na internete.

V rámci kampane polícia varuje aj pred internetovými výzvami, takzvanými challenges. Tie môžu podľa nej viesť k ohrozeniu života, zdravia alebo majetku.

S obeťami, ktoré na internete niekto šikanuje alebo vydiera, treba podľa polície okamžite komunikovať. "Takýto poznatok je potrebné ihneď oznámiť rodičom, učiteľom alebo inej dospelej osobe. V neposlednom rade je v prípade potreby pripravená pomôcť aj polícia," dodala Hrabovská.