Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Polícia upozorňuje seniorov na rastúci počet podvodov pred Vianocami

Ilustračné foto Foto: TASR - KR PZ v Trnave

K najcennejším radám podľa hovorkyne policajného prezídia Baloghovej patrí, aby seniori v prípade akéhokoľvek podozrenia, že by mohlo ísť o podvodníkov, ihneď kontaktovali políciu na čísle 158.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Pred Vianocami pravidelne narastá počet podvodov na senioroch. Polícia ich preto upozorňuje, aby nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote, nevyberali pred nimi peniaze a nerozmieňali im bankovky.

"V predvianočnom období sa štandardne každý rok zvyšuje počet podvedených seniorov. Táto kriminalita vykazuje aj významný stupeň latentnosti, keď najmä seniori neoznamujú túto trestnú činnosť, a to hlavne z dôvodu pocitu hanby, strachu či neuvedomenia si, že sa stali obeťou podvodníkov alebo zlodejov," ozrejmila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Podvodníci podľa jej slov ovládajú veľa spôsobov, ako získať dôveru seniorov, a tiež viacero manipulatívnych techník a legiend, s ktorými ich oslovia. Seniorom polícia odporúča, aby si vždy overili totožnosť volajúceho, či skutočne ide o ich príbuzného, alebo osobu, ktorá sa im predstavila. Zároveň upozorňuje, že podvodníci volajú viackrát za sebou, niekedy aj v nočných hodinách.

Okrem telefonického kontaktu podvodníci oslovujú seniorov aj priamo v ich príbytkoch. Polícia vysvetľuje, že sa často predstavia ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov či iných inštitúcií. V mnohých prípadoch podľa polície tvrdia, že prišli seniorom vrátiť preplatky za služby, vyplatiť rôzne príspevky, zvýšiť dôchodky či skontrolovať stav elektromeru. Doplnila, že sa môžu predstaviť aj ako podomoví predajcovia, ktorí ponúkajú na predaj rôzny tovar (napríklad vlnené prikrývky, masážne stroje, zdravotnícke pomôcky, hrnce, nože) s výraznými zľavami či darčekmi zadarmo.

V tejto súvislosti polícia zdôraznila, aby seniori nerozmieňali peniaze týmto osobám. Podvodníci podľa jej slov totiž zámerne predkladajú bankovky vyššej nominálnej hodnoty, aby im senior bankovku rozmenil či z nej vydal. Následne sledujú, kde má ukryté úspory a počas chvíľky nepozornosti ho okradnú.

Rovnako je podľa polície dôležité, aby seniori peniaze nedávali do rúk cudzích osôb a nevyberali ich pred nimi. Baloghová doplnila, že v žiadnom prípade by nemali vyberať peniaze zo svojich účtov a posielať ich cez bankové služby neznámym ľuďom.

K najcennejším radám podľa Baloghovej patrí, aby seniori v prípade akéhokoľvek podozrenia, že by mohlo ísť o podvodníkov, ihneď kontaktovali políciu na čísle 158.

"Zvyšovaniu bezpečnosti, ochrane zdravia a majetku seniorov polícia už niekoľko rokov venuje zvýšenú pozornosť prostredníctvom celoslovenského projektu Bezpečná jeseň života," ozrejmila Baloghová. Súčasťou projektu sú tiež informačné letáky s radami a odporúčaniami aj na tému, ako sa nestať obeťami podvodníkov, informovala. Doplnila, že letáky obsahujú aj zoznam kontaktov, na ktoré sa obrátiť v prípade potreby pomoci.