Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Polícia: V Medveďove sa nezistili závažné porušenia zákona cudzincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia deklaruje, že cudzinci majú prístup ku všetkým zákonným nárokom, vrátane kontaktu so sociálnym pracovníkom, psychológom, lekárom či s rodinou.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Závažné porušenie zákona a ľudských práv v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov Medveďov sa nezistili. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a prevencie policajného prezídia s tým, že situáciu rieši s príslušnou prokuratúrou a kompetentnými orgánmi. Deklarovalo aj súčinnosť verejnému ochrancovi práv, ktorý začal kontrolu v útvare. Aktuálne eviduje prezídium v Medveďove 104 zaistených cudzincov z tretích krajín, z toho 102 mužov a dve ženy. Kapacita je 200 osôb.

"Zaistené osoby nezriedka využívajú rôzne spôsoby, ako upozorňovať na domnelé porušovanie zákona a ich práv s cieľom spochybniť postupy polície a štátnych orgánov očakávajúc, že sa im podarí vyhnúť administratívnemu vyhosteniu alebo dublinskému transferu,"
poznamenalo prezídium. Zdôraznilo, že režimové opatrenia sa musia rešpektovať pre bezpečnosť personálu aj cudzincov. Tí majú podľa polície možnosť kedykoľvek požiadať o návrat do krajiny pôvodu alebo o azyl.

Prezídium odmietlo, že by cudzincov odrádzali od podania žiadosti o azyl a príslušníci Frontexu ich tlačili k návratu do krajín pôvodu. Vylúčilo tiež, že by nemali prístup k hygienickým potrebám a v zariadení sa šíria choroby.

Polícia deklaruje, že cudzinci majú prístup ku všetkým zákonným nárokom, vrátane kontaktu so sociálnym pracovníkom, psychológom, lekárom či s rodinou. Pre kapacitné a materiálne možnosti označila polícia za prirodzené, že subjektívne pociťujú nedostatočnú možnosť prístupu k službám. Odmieta porovnávanie inštitútu zaistenia cudzincov s výkonom trestu odňatia slobody.

V súvislosti s medializovanými informáciami o problémoch v zariadení prezídium priblížilo, že protestnú hladovku cudzincov nahlásili pracovníci 19. októbra, pričom sa situácia v priebehu dňa menila. Deklaruje, že policajti postupovali podľa platných nariadení a zdravotný stav cudzincov sa pravidelne kontroluje. Dodalo, že eviduje nepokoje v zariadení 18. októbra v nočnej zmene, po čom bola v zariadení kontrola.