Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V priebehu týždňa sa polícia zameria na bezpečnosť na železnici

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Policajti urobia aj tri osobitné akcie v Bratislavskom kraji zamerané na dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov alebo iných návykových látok zo strany rušňovodičov.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Polícia sa v Bratislavskom kraji zameria v priebehu tohto týždňa na bezpečnosť na železnici. Policajná akcia s názvom "Týždeň bezpečnosti na železnici" začala dnes o 7.00 h ráno a potrvá do nasledujúceho pondelka (18.9.).

Cieľom akcie je pozitívne ovplyvniť vývoj dopravno-bezpečnostnej situácie a eliminovať dopravno-bezpečnostné riziká, priblížila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Spoločné hliadky služby železničnej a dopravnej polície sa zamerajú najmä na dodržiavanie dopravných predpisov účastníkmi cestnej premávky, rušňovodičmi, inými osobami podieľajúcimi sa na zabezpečovaní dráhy alebo dopravy na dráhe, ako aj cestujúcimi a inými osobami pri styku so železničnou dráhou.

Policajti si podľa Slamkovej budú osobitne všímať dodržiavanie povinností cestujúcich vo vzťahu k bezpečnosti železničnej dopravy, ako napríklad otváranie dverí za jazdy, vystupovanie počas jazdy z vlaku, prechody cez koľaje na miestach, kde je to zakázané, neoprávnený pohyb v koľajisku a iných vyhradených priestoroch železničných dráh, požívanie alkoholických nápojov osobami, ktoré sa podieľajú na zabezpečovaní železničnej dráhy a na prevádzkovaní dopravy na železničnej dráhe.

Počas týždňa policajti vykonajú aj tri osobitné akcie zamerané na dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov alebo iných návykových látok zo strany rušňovodičov vlakov osobnej a nákladnej prepravy a tri osobitné akcie zamerané na dodržiavanie dopravných predpisov na železničných priecestiach.

"V tejto súvislosti upozorňujeme nielen vodičov, ale aj chodcov a cyklistov, aby pri vchádzaní a prejazde železničnými priecestiami, najmä v miestach, kde nie sú závory, dbali na svoju bezpečnosť a rešpektovali výstražné svetelné a zvukové znamenia. Neuváženým vstupovaním do priestoru dráh sú ohrození aj cestujúci vo vlaku, ktorí sa pri náhlom brzdení vlaku môžu zraniť," doplnila policajná hovorkyňa.