Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NA CESTÁCH OPATRNE: Polícia vykoná v sobotu celoslovenskú kontrolu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pri poslednej dopravnej kontrole (3.8.) policajti zistili 1412 priestupkov.

Bratislava 17. augusta (TASR) – V sobotu (18.8.) sa uskutoční celoslovenská osobitná kontrola zameraná najmä na dodržiavanie stanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy vozidiel, zákazu obsluhovať telefón vodičmi počas vedenia vozidla a na spôsob jazdy. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

"V júli došlo na slovenských cestách k 1261 dopravným nehodám, čo je o 19 menej ako v rovnakom mesiaci vlani. O život prišlo 19 osôb, čo je o sedem menej ako minulý rok a ťažké zranenie utrpelo 103 osôb, čo je o 22 viac ako v rovnakom mesiaci v roku 2017," priblížila Baloghová. Hlavnými príčinami nehôd bolo v 591 prípadoch porušenie povinností vodiča (okrem iného sem patrí aj použitie mobilu počas jazdy), v 161 prípadoch bola hlavnou príčinou nedovolená rýchlosť, v 75 prípadoch nesprávna jazda cez križovatku. Nesprávne otáčanie a cúvanie sa podpísalo pod 71 nehôd a nesprávny spôsob jazdy pod 62 nehôd.

Druhá polovica leta nepriniesla podľa Baloghovej pozitívne výsledky, prvé dva augustové týždne (1.-14.8.) sa nezaobišli bez nehôd s tragickými následkami. "O život prišlo 16 osôb, vrátane chodcov, cyklistov, motocyklistov aj účastníkov vo vozidlách. Opäť apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli zodpovední pri pohybe na cestných komunikáciách, predvídali a nepreceňovali svoje schopnosti," priblížila hovorkyňa.

Pri poslednej celoslovenskej dopravnej kontrole (3.8.) policajti zistili 1412 priestupkov. "V blokovom konaní riešili 1333 vodičov, motocyklistov, cyklistov aj chodcov. Cyklisti porušili zákon v deviatich prípadoch a chodci v 19 prípadoch," doplnila Baloghová. Policajti v niektorých prípadoch zadržali vodičské preukazy, osvedčenia o evidencii aj tabuľky s evidenčnými číslami. Okrem dopravných priestupkov odhalili aj štyri trestné činy aj s ich páchateľmi a tiež jednu osobu, po ktorej bolo vyhlásené pátranie.