Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Falošný plastický chirurg v Adelais Clinique: Vo Viedni je už odsúdený

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lekár bez atestácie Yassine Ghazi, vystupujúci ako plastický chirurg, pôsobil po odchode zo Slovenska v zdravotníckom zariadení vo viedenskej štvrti Meidling.

Viedeň 11. januára (TASR) - Pre pôsobenie plastického lekára bez atestácie v bratislavskom súkromnom zariadení Adelais Clinique vedie polícia päť trestných konaní. Vo Viedni už falošného chirurga Yassine Ghaziho v pondelok (7.1.) odsúdili za podvodné praktiky.

"Na príslušnom odbore v pôsobnosti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I je aktuálne vedených päť trestných konaní pre trestný čin poškodenie zdravia," ozrejmila pre TASR bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. V troch trestných veciach bolo podľa jej slov vznesené obvinenie 41-ročnému mužovi pre zločin poškodenie zdravia. Doplnila, že vo všetkých prípadoch sa vykonávajú procesné úkony v súlade s trestným poriadkom.

Viedenský súd udelil mužovi trest odňatia slobody podmienečne na dva roky, z toho osem mesiacov si má odsedieť. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. Obžalovaný, ktorý si najal prvotriedneho obhajcu Herberta Eichensedera, svoju vinu priznal, ďalšie podrobnosti však neposkytol.

Lekár bez atestácie Yassine Ghazi, vystupujúci ako plastický chirurg, pôsobil po odchode zo Slovenska v zdravotníckom zariadení vo viedenskej štvrti Meidling. Informáciu priniesol rakúsky portál heute.at. Ghazi začal v skrášľujúcom centre vo Viedni pôsobiť bez získania potrebnej registrácie.

Na viedenskom súde podľa rakúskeho portálu vypovedala poškodená 24-ročná Rana A., ktorá uviedla, že muž jej operoval prsia bez celkovej narkózy. Po tom, ako kričala od bolesti, jej vpichol ďalšiu injekciu s lokálnou anestéziou a išiel fajčiť. Pri zákroku mal oblečený bežný odev a nemal žiadne ochranné pracovné pomôcky, ako rúšku či rukavice. Žena dostala po zákroku infekciu.

Ďalšia obeť skončila po vsadení prsných implantátov s otvorenými ranami, druhá mala dýchacie problémy po estetickej operácii nosa a inej uskutočnil liposukciu za 1600 eur.

Pacienti, ktorí sa na operácie v bratislavskej klinike Adelais Clinique sťažovali, "mali poškodené zdravie", poukázal v minulosti Úrad BSK. Bolestivé komplikácie hlásili napríklad po operácii prsníkov, aplikovaní kyseliny hyalurónovej či pri operácii kŕčových žíl.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v roku 2016 stopol činnosť súkromného zariadenia Adelais Clinique, pretože nemala potrebné povolenie na vykonávanie plastických operácií, hoci ich robiť mala. Voči klinike vtedy začal aj správne konanie. BSK taktiež odstúpil polícii prípady viacerých nespokojných pacientov.