Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Polícia spustí večer akciu Za volantom bez opice

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Policajti budú kontrolovať alkohol.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Za volantom "bez opice" je názov ďalšej dopravno-bezpečnostnej akcie polície, ktorá bude prioritne zameraná na zisťovanie, či vodiči pred alebo počas jazdy pili alkohol. Akcia sa začne dnes o 18.00 h a skončí sa o polnoci. Informovali o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia polície.

Vodiči, ktorých dychová skúška bude negatívna, budú odmenení jednorazovým testom na zistenie alkoholu v dychu. Podľa policajného viceprezidenta Ľubomíra Ábela si tak budú môcť v budúcnosti preveriť, či si môžu sadnúť za volant. Dodal, že policajti sa prioritne zamerajú na alkohol, ale aj na dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti, rešpektovanie značky Stoj, daj prednosť v jazde a červeného svetla na semaforoch.

Rozdávaním jednorazových testerov chce polícia upozorniť vodičov, že existuje možnosť ako zistiť, či by pri policajnej kontroly prešli dychovou skúškou bez problémov. Policajti ich rozdajú asi 10.000 kusov, jeden podľa Ábela stojí asi 60 eurocentov. "Táto pomôcka je cenovo veľmi dostupná a oveľa lacnejšia, ako si sadnúť s alkoholom za volant," povedal. Policajti sa podľa neho zamerajú na miesta v blízkosti reštaurácii či kultúrnych podujatí.

Podľa policajných štatistík bolo v júli tohto roku odhalených 853 vodičov, ktorí pred alebo počas jazdy pili alkohol. Z nich 465 nafúkalo nad jedno promile alkoholu v krvi, za čo hrozí trestné stíhanie a do 388 vodičov nafúkalo do jedného promile. Najviac vodičov (136) pod vplyvom alkoholu bolo v júli v Bratislavskom kraji.