Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Polícia zasahuje u L. Bašternáka, prišla si po účtovníctvo jeho firiem

Pohľad na dom L. Bašternáka na Tupého ulici v Bratislave. Foto: Teraz.sk

Polícia preveruje medializované skutočnosti, ktoré nechcela konkretizovať. Pre kauzu Bašternák opozícia žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Bratislava 29. júna (TASR) - Razia v bytovom komplexe na Tupého ulici v Bratislave, v ktorom sídli viacero firiem podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov, sa skončila. Policajti boli na mieste asi štyri hodiny. Mali si prísť po účtovníctvo Bašternákových firiem. Podľa informácií TASR si odniesli počítač, následne šli na domovú prehliadku k účtovníčke.

Podľa očitých svedkov sú policajti na mieste od siedmej rána. Mali si prísť po účtovníctvo Bašternákových firiem. Podľa informácií Teraz.sk na miesto prišli policajti, ktorí majú zobrať účtovníctvo šiestich podnikateľových firiem. V kanceláriách sa nachádza jeho účtovníčka. Policajti však zatiaľ z budovy nič nevyniesli.

Ilustračné foto.
Foto: teraz.sk


"Môžeme potvrdiť, že sa vykonávajú zaisťovacie úkony v súvislosti s realizáciou preverovania medializovaných skutočností v tejto veci, ktoré v súčasnej dobe nebudeme konkretizovať," uviedla dnes pre TASR Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa jej slov ide o úkony vykonávané v trestnej veci, v ktorej vydal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik 16. marca tohto roku pokyn na preverenie priebehu daňovej kontroly, respektíve možného korupčného správania sa pracovníčok daňovej kontroly. Taktiež na preverenie nových skutočností, ktoré by mohli súvisieť s podozrením z daňovej trestnej činnosti.

Kauzu Bašternák polícia opäť vyšetruje. Pôvodne ju podľa opozície zamietla pod koberec. Pre kauzu opozícia žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý má byť s Bašternákom prepojený a mal zasahovať do vyšetrovania kauzy. Na dnešnú policajnú raziu ako prvé upozornili Aktuality.sk.

Pohľad na dom L. Bašternáka na Tupého ulici v Bratislave.
Foto: Teraz.sk


V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Za týmito dverami majú brať policajti účtovníctvo L. Bašternáka.
Foto: Teraz.sk



SaS: Policajná razia vyzerá ako vytváranie falošného alibi pre ministra vnútra

Policajná razia v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom vyzerá ako vytváranie falošného alibi pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pred jeho štvrtkovým (30.6.) odvolávaním v Národnej rade SR. Myslia si to poslanci zo SaS, ktorá návrh na odvolanie podala aj s OĽaNO-NOVA.

Razia má podľa SaS umožniť Kaliňákovi tvrdiť, že sa podozrenia voči Bašternákovi, ktorý je podozrivý z daňových podvodov, riadne vyšetrujú. "Nevyšetrujú sa a ani sa riadne nevyšetrovali. Ak existovali nejaké kompromitujúce listinné dôkazy o podvodoch Ladislava B., určite nie sú v prehliadaných objektoch. Prečo by sme nemali veriť tomu, že Bašternák bol od Kaliňáka o razii vopred informovaný?" pýta sa Jozef Rajtár.

Podľa SaS by mal Kaliňák odstúpiť. Jeho odchod opozícia žiada pre jeho prepojenie na Bašternáka a tiež pre podozrenie, že mal napomáhať mareniu vyšetrovania. Problémom je podľa opozície aj to, že premiér Robert Fico (Smer-SD) býva v byte od Bašternáka v komplexe Bonaparte. Opozícia upozorňuje, že bytový komplex bol zrejme postavený z neoprávnených vratiek DPH.

Kaliňák, ktorý doteraz neodstúpil, nemá podľa Rajtára ani štipku sebareflexie a osobnej cti. "Táto kauza svojou povahou podkopáva právne základy nášho štátu," vyhlásil Rajtár.

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.