Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia zatiaľ nemá príkaz na pátranie po Š. Szabóovi

Štefan Szabó Foto: TASR

Štefanovi Szabóovi potvrdil najvyšší súd na výkon trestu na doživotie 29. októbra. Na verejnom zasadnutí nezúčastnil, jeho blízki, ani polícia nevedia, kde sa nachádza.

Trnava 31. októbra (TASR) – Polícia zatiaľ nedostala príkaz na dodanie Štafana Szabóa, ktorý bol Najvyšším súdom (NS) SR odsúdený na doživotie za dve vraždy, do výkonu trestu odňatia slobody. Ak sa tak stane, začne ihneď po hľadanej osobe pátrať. Uviedla to dnes krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Štefana Szabóa odsúdil NS na výkon trestu na doživotie 29. októbra. Zamietol jeho odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Súd zároveň upravil sumu, ktorú má Szabó zaplatiť vdove svojej obeti ako náhradu škody. Ide o vyše 22.000 eur.

Szabó sa na verejnom zasadnutí nezúčastnil, jeho blízki, ani polícia nevedia, kde sa nachádza. Súd ho dal na zasadnutie predviesť políciou. Kriminalisti s kukláčmi ho hľadali doma aj na chate, no nebol tam. Jeho obhajca rozsudok nekomentoval, rovnako nepovedal, či vie, kde sa jeho klient nachádza.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku 13. mája tohto roka dospel k záveru, že u obžalovaného Szabóa uloženie doživotného trestu vyžaduje účinná ochrana spoločnosti a nie je nádej, že by páchateľa bolo možné napraviť trestom odňatia slobody na dobu do 25 rokov. Proces so Szabóom sa začal 26. augusta 2013.

Zabil veriteľov

Podľa obžaloby v roku 2012 v obci Holiare nelegálne držanou zbraňou vystrelil na Tibora Kovácsa a zabil ho. Chcel sa ho zbaviť. Podľa druhého bodu obžaloby v roku 2007 rovnako s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa, vylákal Andreja Wolfa pod zámienkou vrátenia dlžnej sumy - 2,6 milióna slovenských korún do obce Lesné Kračany, kde ho usmrtil dvoma výstrelmi do hlavy. Okrem obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy bol obžalovaný aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania.