Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Politici považujú Slovenský štát za temnú kapitolu slovenskej histórie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Slovenský štát vznikol krátko pred druhou svetovou vojnou ako priamy dôsledok zhoršujúcej sa medzinárodnej politickej situácie, vnútropolitického vývoja a hrubého nátlaku hitlerovského Nemecka.

Bratislava 14. marca (TASR) - Politici reagujú na 83. výročie vzniku vojnového Slovenského štátu. Jeho existenciu považujú za temnú kapitolu slovenskej histórie. Zároveň vyzývajú na ostražitosť pred totalitnými ideológiami.

"Slovenský štát nebol výsledok emancipačných snáh slovenského národa, ale veľmocenskej politiky nacistického Nemecka a Hitlerovej snahy zlikvidovať demokratické Československo a ovládnuť Európu," zdôraznila vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Aj v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine poukázala na to, že mier v Európe nie je samozrejmý.

"Nie je náhoda, že práve v týchto krízových dňoch stoja bok po boku pohrobkovia fašistov aj komunistov. Žiaden štát, žiaden režim, ktorý vznikne v tieni hákového kríža alebo červenej päťcípej hviezdy, nemôže byť ani slobodný, ani demokratický, ani spravodlivý," podotkla s tým, že totalitná a nenávistná ideológia stvorí vždy iba totalitu a nešťastie.

"Je dôležité mať stále na pamäti, a osobitne dnes, keď sme svedkami bezprecedentnej ruskej agresie proti Ukrajine, kam až môže viesť hľadanie nepriateľa, potláčanie základných pilierov demokracie, porušovanie ľudských práv a slobôd," podotkla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Ľahostajný postoj k takýmto prejavom je podľa nej v priamom rozpore s ideou udržateľnosti tolerantnej demokracie a viacnárodnostného štátu v jadre EÚ a nemá nič spoločné s vlastenectvom.

Slovenský štát vznikol krátko pred druhou svetovou vojnou ako priamy dôsledok zhoršujúcej sa medzinárodnej politickej situácie, vnútropolitického vývoja a hrubého nátlaku hitlerovského Nemecka. Slovensko, výrazne okyptené o južné územia zabrané Maďarskom a časť Oravy a Spiša, ktoré boli zabrané Poľskom, vyhlásilo 14. marca 1939 samostatnosť. Česká časť spoločnej republiky sa stala súčasťou nacistickej Tretej ríše ako Protektorát Čechy a Morava.