Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Politici si November '89 pripomenú rôzne: Premiér bude na summite

Ilustračná snímka z novembra 1989 Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Opozícia sa zas v piatok 17. novembra chystá na Námestie SNP v Bratislave. Predstavitelia Mosta-Híd tam už vo štvrtok prídu k buste Jána Langoša, v piatok sa chystajú k vedeckej knižnici v Košiciach.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Politici si aj tento rok pripomenú udalosti Novembra '89. Na Nežnú revolúciu budú spomínať rôzne. Prezident SR Andrej Kiska sa stretne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a uctí si obete komunizmu. Podobný program má aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Opozícia sa v piatok 17. novembra chystá na Námestie SNP v Bratislave. Predstavitelia Mosta-Híd tam už vo štvrtok prídu k buste Jána Langoša, v piatok sa chystajú k vedeckej knižnici v Košiciach. Premiér Robert Fico strávi štátny sviatok na sociálnom summite Európskej únie vo Švédsku, kde by mali európski lídri hovoriť o sociálnych právach a pracovných podmienkach v Únii.

Opoziční politici si s ľuďmi na Námestí SNP pripomenú začiatok slobody na Slovensku. "Cieľom podujatia je taktiež pripomenúť si, že boj za slobodu sa nikdy nekončí," píše v oznámení OĽaNO. Účasť na námestí avizuje aj KDH. SaS si novembrové udalosti pripomenie premietaním filmu Eštebák. Deň boja za slobodu a demokraciu považuje za jeden z najdôležitejších štátnych sviatkov na Slovensku. Nežnú revolúciu si pripomenie aj SMK.

Hnutie Sme rodina si odkaz Novembra '89 nepripomína jednorazovo v jeden deň. "Pripomíname si ho každou našou aktivitou, ktorá tieto jeho očakávania napĺňa," uviedlo hnutie, podľa ktorého bol 17. november a rok 1989 rokom očakávaní. Mnohé sa však podľa hnutia nenaplnili. Sme rodina vyzdvihuje, že vďaka Novembru '89 môžeme slobodne voliť. Upozorňuje však na to, že politici zneužili dôveru voličov v úprimné konanie a dnes ich klamú a okrádajú. "Jednoznačne sa treba vrátiť k očakávaniam 17. novembra 1989," doplnilo hnutie.