Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Politici: Vplyvy zákonov by mali byť analyzované vopred

Na snímke v pozadí zľava predseda hnutia Republika Milan Uhrík, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Tomáš Malatinský, tieňový minister hospodárstva za stranu Hlas-SD Kamil Šaško, predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík, predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko a ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko počas predvolebnej diskusie s predstaviteľmi politických strán zameranej na hospodárske témy 7. septembra 2023 v hoteli Bôrik v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predstavitelia SaS, PS a KDH sa zhodli, že dopady poslaneckých návrhov by mali byť analyzované vopred.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Časť politických strán a hnutí sa zhoduje, aby sa poslanecké návrhy zákonov pred ich prijatím podrobili analýze ich vplyvov a prešli medzirezortným pripomienkovým konaním (MPK). Predišlo by sa tak legislatívnemu chaosu a negatívnym vplyvom na podnikateľské či životné prostredie. Zaznelo to na štvrtkovej (7. 9.) diskusii politických strán a hnutí, ktoré v prieskumoch dosahujú päť a viac percent.

Na diskusii organizovanej Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR mali predstavitelia politických subjektov príležitosť zástupcom zamestnávateľov a podnikateľov odprezentovať svoje riešenia spoločenských problémov. Prezident AZZZ Tomáš Malatinský uviedol, že poslanci počas pandémie COVID-19 "objavili" skracovanie legislatívnych konaní či poslanecké "prílepky". "Vznikol z toho chaos, ktorý charakterizuje celé volebné obdobie," dodal.

Predstavitelia SaS, PS a KDH sa zhodli, že dopady poslaneckých návrhov by mali byť analyzované vopred. Podľa Michala Trubana z PS by parlament mal mať vlastnú analytickú jednotku, ktorá by analyzovala dopady rôznych návrhov. Posudzovanie dopadov zákonov na podnikateľské prostredie je rovnako dôležité pre Richarda Sulíka z SaS aj Jozefa Hajka z KDH. Hajko pritom upozornil, že posudzovanie dopadov zákonov, napríklad cez MPK, môže "znefunkčniť" parlament. Bolo by podľa neho vhodné robiť analýzu prijatých zákonov aj spätne.

Podľa Kamila Šaška zo strany Hlas-SD je ako prvé potrebné pripraviť kvalitný a udržateľný rozpočet na budúci rok. Dodal, že cestou zlepšovania podnikateľského prostredia by zároveň mohli byť predvyplnené daňové priznania. "Ultimátny cieľ by mal byt znižovanie daňovej medzery," dodal Šaško.

Milan Uhrík z hnutia Republika povedal, že v rámci zjednodušenia legislatívneho procesu a výstavby by bolo vhodné zrušiť Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ako aj ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), ktorého kompetencie by sa mali presunúť napríklad pod ministerstvo hospodárstva. Ušetrili by sa tak podľa neho prostriedky štátneho rozpočtu.

Andrej Danko zo SNS uviedol, že súhlasí s SaS, aby vláda, ktorá vzíde zo septembrových volieb, vytvorila strategickú dohodu o prioritách Slovenska. Rovnako by podporil výstavbu novej jadrovej elektrárne.

Zástupcovia Smeru-SD, Sme rodina a OĽANO boli tiež pozvaní do diskusie, z účasti sa však ospravedlnili.