Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Politici komunikujú pri tvorbe volebného programu so samosprávou

Na snímke predseda ZMOS Michal Sýkora. Foto: TASR/Michal Svítok

Rokovaní so ZMOS-om sa zúčastnili predstavitelia siedmich politických strán - Smer-SD, #Sieť, KDH, OĽaNO, SNS, Most-Híd a SaS.


Bratislava 8. októbra (TASR) – Politické strany prejavujú záujem komunikovať so samosprávou pri tvorbe volebných programov pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave po dvojdňovom rokovaní s politickými stranami predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora.

Spolupráca s politickými stranami bude pokračovať podľa jeho slov aj naďalej. „Politické strany prejavili záujem, že chcú viesť dialóg ešte aj pri spracovaní svojich volebných programov. Cítia, že máme dostatočnú zásobu podnetov. Takže majú dvere otvorené, ponúkli sme im akýkoľvek spôsob komunikácie,“ dodal s tým, že ich cieľom je, aby návrhy ZMOS-u podporili aj politické strany.

Rokovanie bolo zamerané na dôležité témy miestnej územnej samosprávy. „Priorita je financovanie, usporiadanie samosprávy ako takej, jej modernizácia, mali sme aj rokovania s predsedom vlády na tému súčasnosti. Európske fondy sú velikánska výzva, určite našou snahou bude, aby sa tie pravidlá nastavili tak, aby boli povinnosti nielen na strane samosprávy, ale aj na strane štátu,“ uviedol na margo rokovaní Sýkora.

Veľmi aktuálna je podľa neho aj téma nájomných bytov a bývania pre mladých ľudí. „Je potrebné podporiť finančné prostriedky do Štátneho fondu rozvoja bývania. Tam cítime, že sme na to pripravení, že máme dostatok možností, len potrebujeme viac finančných prostriedkov,“ vysvetlil.

Rokovaní so ZMOS-om sa zúčastnili predstavitelia siedmich politických strán - Smer-SD, #Sieť, KDH, OĽaNO, SNS, Most-Híd a SaS.

Predseda SNS Andrej Danko po stretnutí s vedením ZMOS-u ocenil konštantnú jednotnosť a apolitickosť združenia. Zvýraznil fakt, že ZMOS pomáha udržovať parlamentnú demokraciu a riadny vzťah medzi štátom a samosprávou. "Každá konštantná politická strana s vybudovanými regionálnymi štruktúrami má prirodzene svojich zástupcov aj v orgánoch samospráv," vysvetlil Danko. V tejto súvislosti pripomenul, že napríklad o obce na Slovensku sa stará aj takmer 90 starostov, ktorí boli zvolení ako kandidáti SNS, ďalších 45 starostov podporovala koalícia, kde bola SNS zastúpená. "Vďaka takémuto zastúpeniu môžeme problémy ZMOS-u vniesť aj do riešení v našom programe," uviedol Danko.

Podpredseda SNS Vladimír Chovan dal do pozornosti aj fakt, že v rámci Odborného kabinetu SNS sa vytvoril aj tím pre oblasť ZMOS-u. "V rámci problematiky ZMOS-u diskutuje SNS prostredníctvom Rady starostov a primátorov aj s mestami, obcami, organizáciami a občanmi," dodal Chovan.