Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Politické strany sa predstavujú: SDKÚ-DS

Z tlačovej konferencie SDKÚ-DS. Foto: TASR – Štefan Puškáš

V parlamentných voľbách sa bude strana uchádzať o priazeň voličov s číslom 15.

Bratislava 28. februára (TASR) - Parlamentné voľby v Slovenskej republike (SR) sa uskutočnia v sobotu 5. marca. Kandidovať bude 23 politických subjektov.

Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ–DS) má na kandidačnej listine do parlamentných volieb číslo 15. Dátum jej registrácie v Registri politických strán a politických hnutí je 18. február 2000, sídli v Bratislave - mestská časť Nové Mesto. Jej predsedom je Pavol Frešo, ktorý je aj volebným lídrom.

TASR prináša profil SDKÚ-DS.

SDKÚ-DS vznikla ako strana slovenských vlastencov, ktorá presadzuje individuálnu slobodu každého jednotlivca a dôslednú ochranu súkromného vlastníctva. Obhajuje rovnosť pred zákonom a dôstojné postavenie Slovenska v spoločnej Európe.

V parlamentných voľbách v septembri 1998 sa do parlamentu dostala Slovenská demokratická koalícia (SDK), ktorá vznikla so zámerom sformovať dostatočne silný proreformný a prointegračný prúd v slovenskej politike. Hoci víťazom bolo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS), Mikuláš Dzurinda (predseda SDK) vytvoril koaličnú vládu (SDK, Strana demokratickej ľavice - SDĽ, Strana maďarskej koalície - SMK a Strana občianskeho porozumenia – SOP) a zaujal post premiéra.

Ustanovujúci kongres novej strany SDKÚ sa uskutočnil 17. a 18. novembra 2000 v Bratislave, za predsedu bol zvolený Mikuláš Dzurinda. V januári 2006 sa SDKÚ zlúčila s Demokratickou stranou a zmenila názov na SDKÚ-DS.

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová sa stala spoločnou kandidátkou opozície na funkciu prezidenta SR v prezidentských voľbách v marci 2009. Postúpila do druhého kola, ale zvíťazil Ivan Gašparovič.

V parlamentných voľbách v roku 2002 získala SDKÚ 15,9 percenta hlasov a 28 mandátov v Národnej rade SR. Vytvorila spolu s KDH, SMK a ANO vládnu koalíciu, premiérom sa stal Mikuláš Dzurinda.

V predčasných parlamentných voľbách 2006 SDKÚ-DS získala 18,35 percenta hlasov a 31 mandátov v Národnej rade SR. Ako druhá najúspešnejšia strana odišla do opozície.

Vo voľbách do slovenského parlamentu 12. júna 2010 získala SDKÚ-DS 15,42 percenta hlasov a 28 poslaneckých kresiel. Vytvorila koaličnú vládu (SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd). Volebná líderka strany Iveta Radičová bola aj oficiálnym kandidátom na post premiérky a prezident SR ju poveril zostavením vlády. Miesto na jej čele zaujala 8. júla 2010. SDKÚ-DS obsadila nielen premiérske kreslo, ale aj štyri rezorty.

Premiérka Iveta Radičová pred poslaneckým klubom SDKÚ-DS aj pred prezídiom strany ponúkla 10. októbra 2011 svoju demisiu v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť dohodu o dočasnom eurovale (Európsky finančný stabilizačný nástroj - European Financial Stability facility – EFSF). Euroval nebol 11. októbra 2011 schválený, vláda padla. Slovensko ho, ako posledná krajina eurozóny, schválilo 13. októbra 2011. Výmenou za podporu eurovalu opozičným Smerom-SD bolo skrátenie funkčného obdobia parlamentu. Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnili 10. marca 2012. SDKÚ-DS v parlamente obsadila 11 poslaneckých kresiel. Mikuláš Dzurinda oznámil, že sa pre zlý volebný výsledok na májovom kongrese strany nebude uchádzať o post predsedu SDKÚ-DS. Od marca stranu reprezentovala navonok Lucia Žitňanská a Dzurinda podporil jej predsednícku kandidatúru. Na kongrese vo Zvolene 19. mája 2012 Lucia Žitňanská neuspela, v druhom kole volieb ju porazil Pavol Frešo.

Stranu opustili v máji 2012 expremiérka Iveta Radičová a 12. decembra 2013 predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová. Dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda a exminister financií Ivan Mikloš vystúpili z materskej SDKÚ-DS v júni 2014.