Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Posledné mesiace roku 2016: Toto sú najvýznamnejšie politické udalosti

Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad spoločenských a politických udalostí, ktoré sa udiali v štvrtom štvrťroku 2016.

Bratislava 29. decembra (TASR) - TASR prináša výberový chronologický prehľad udalostí politického a spoločenského života v Slovenskej republike (SR) za posledné tri mesiace roku 2016.

OKTÓBER


3. októbra 2016 – Na poste generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) prišlo ku zmene, Viktora Jasaňa vystriedal Branislav Panis. Vedením SNM ho do ukončenia výberového konania poveril minister kultúry Marek Maďarič.

3. - 4. októbra 2016 - V bratislavskej Redute sa konalo neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva členských štátov Európskej únie (EÚ). Išlo o ďalšiu z akcií v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Rokovania viedol šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. Zúčastnil sa ich aj eurokomisár pre oblasť zdravia a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.


4. - 6. októbra 2016 - Najvýznamnejším podujatím slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v oblasti mládeže bola Európska konferencia mládeže. Uskutočnila sa v Košiciach a privítala zhruba 250 odborníkov z celej Európy.

5. októbra 2016 - Budova slovenského veľvyslanectva v Londýne prejde obnovou. Rekonštrukcia má vrátane získania potrebných povolení trvať tri roky a stáť 6,5 milióna eur. Návrh na jej začiatok odsúhlasila vláda.

5. októbra 2016 - Bývalý slovenský prezident Michal Kováč zomrel o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.
Na snímke príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR stoja pri rakve s telesnými pozostatkami exprezidenta Michala Kováča na verejnej rozlúčke v Rytierskej sále Bratislavského hradu. Bratislava, 12. októbra 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


6. októbra 2016 – Slovenský prezident Andrej Kiska podmienečne udelil milosť 26-ročnému mužovi M. M., ktorý bol právoplatne odsúdený za podvod na 12 mesiacov odňatia slobody. Jeho výkon bol podmienečne odložený na skúšobnú dobu 12 mesiacov.

6.-7. októbra 2016 - Predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie a šéf europarlamentu Martin Schulz sa zúčastnili na slávnostnej večeri na Bratislavskom hrade. Hostil ich predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko, ktorý zorganizoval neformálny summit predsedov parlamentov. Na večeru prišli aj prezident SR Andrej Kiska a premiér Robert Fico. Témami prvej časti konferencie boli súčasné hrozby európskej jednoty a prekonávanie odstupu medzi Európskou úniou a jej občanmi. V rámci druhej časti sa predsedovia venovali úlohám národných parlamentov, vnútornej kohézii Európskej únie a myšlienke globálne angažovanej Európe.


7. októbra 2016 – Občianske združenia a neziskové organizácie nebudú musieť mať povinne od roku 2017 na komunikáciu so štátom zriadenú elektronickú schránku. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu.

7. októbra 2016 – Nespokojnosť s rokovaniami o zvyšovaní platov, ale aj s nedostatkom investícií do školstva prišlo do centra Bratislavy vyjadriť približne 150 nespokojných učiteľov. Pochod zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Okrem protestného pochodu na niektorých školách prebehol aj stupňovitý štrajk, keď sa neučilo štyri vyučovacie hodiny. Tentoraz sa do štrajku zapojilo vyše 1700 učiteľov z 204 škôl.

10. októbra 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v Bratislave stretol s členmi novej Slovenskej komisie pre UNESCO a odovzdal im menovacie dekréty. Nová komisia vznikla s účinnosťou od 1. októbra 2016 v súlade s novým štatútom, prijatým vládou SR v júli.

10. októbra 2016 – Slovenská republika (SR) vyslala 25 policajtov do Bulharska na ochranu jeho hraníc s Tureckom. Išlo o prvú misiu slovenských policajtov v zahraničí v rámci Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

11. októbra 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril rokovanie desiatej schôdze NR SR. Zasadnutie otvorila štátna hymna SR a minúta ticha za zosnulého exprezidenta Michala Kováča. Hneď v úvode zasadnutia zložili sľuby noví poslanci. Zmeny v zložení parlamentu si vyžiadal dobrovoľný odchod Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) a vymenovanie Pavla Pavlisa (Smer-SD) za šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) nahradil v Národnej rade (NR) SR Ján Marosz, Pavla Pavlisa zo Smeru-SD Vladimír Baláž.

12. októbra 2016 - Členstvo v dozorných radách zdravotných poisťovní bude od novembra 2016 otvorené aj pre zamestnancov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Národnej banky Slovenska (NBS). Zmenu prináša novela zákona o zdravotných poisťovaniach, ktorá rozširuje okruh potenciálnych členov rád. Právnu normu 121 hlasmi schválili poslanci NR SR. Zabezpečenie vyššej stability bankového sektora na Slovensku je cieľom novely zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu. Parlament schválil novelu zákona o cenných papieroch, menia ustanovenia týkajúce sa národnej úpravy centrálnych depozitárov. Novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov schválil parlament.

12. októbra 2016 – Súkromnej vysokej škole s názvom Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom pribudne do názvu vysoká škola. Zmenu navrhlo ministerstvo školstva na základe žiadosti vysokej školy. Tá sa po novom bude volať Vysoká škola DTI, návrh na zmenu názvu odsúhlasila vláda. Pozostalí po obetiach tragického nešťastia pádu vrtuľníka záchrannej zdravotnej služby pri obci Strelníky dostanú finančný príspevok. Jeho vyplatenie schválila vláda.

13. októbra 2016 - Na Slovensku sa konal štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky (SR) Michala Kováča. V tento deň bol zároveň od 8.00 do 17.00 h na území SR štátny smútok.





16. októbra 2016 - Strana trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka sa bude volať Toska, oznámil to v Bratislave.

16. - 18. októbra 2016 - V priestoroch Bratislavského hradu sa v rámci parlamentnej dimenzie historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie uskutočnila Medziparlamentná konferencia o stabilite, hospodárskej koordinácii a riadení v Európskej únii.

17. októbra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolal ôsmich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

19. októbra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska ratifikoval Zmluvu medzi Slovenskou republikou a Čiernou Horou o sociálnom zabezpečení.

19. októbra 2016 - Cyklisti budú mať od januára povolené minimálne množstvo alkoholu do úrovne 0,5 promile, avšak len v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov, novelu zákona o cestnej premávke 113 hlasmi schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Lieky hradené z verejného zdravotného poistenia budú môcť vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy, novelu zákona o liekoch 126 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu bude po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Počíta s tým nový zákon o požiadavkách a postupoch pri odbere a transplantácii ľudského orgánu, ľudského tkaniva a ľudských buniek, ktorý 111 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

19. októbra 2016 – Nespokojní učitelia týmto dňom ukončili stupňovaný štrajk, ktorý sa začal v septembri. Informovali o tom predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) na protestnom pochode s názvom Pochod zodpovednosti.

19. októbra 2016 – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas stretnutia s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky Lin Linom v Bratislave zdôraznil, že Slovensko uznáva a rešpektuje politiku jednej Číny. Predmetom stretnutia bola reakcia Číny na návštevu dalajlámu na Slovensku. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (17.10.) avizovalo, že podnikne odvetné opatrenia v súvislosti s návštevou tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorého prijal prezident SR Kiska.

21. októbra 2016 - Štvorica nebezpečných látok vymizne z elektrických a elektronických zariadení. Vyplýva to z vládnej novely zákona o obmedzení ich používania, ktorú 137 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť zmenilo legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Poslanci NR SR 135 hlasmi schválili novelu zákona, ktorá s účinnosťou od januára reaguje na niektoré jej výhrady.

21. októbra 2016 – Perspektíva budúcnosti Európskej únie (EÚ) stojí na určení hranice, kde sa končí národná politika a kde sa začína šialený nacionalizmus, ktorý Úniu rozbíja. V úvode plenárneho zasadnutia pod názvom Alternatívy pre smerovanie EÚ - integrácia alebo dezintegrácia, ktorým sa začala medzinárodná vedecká konferencia Bratislavské právnické fórum 2016 to uviedol predseda Národnej Rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

24. októbra 2016 - Pätnásť príslušníkov Policajného zboru (PZ) bolo vyslaných do Srbska, kde budú pomáhať chrániť srbsko-macedónsku hranicu. Pred odchodom na misiu ich prišiel podporiť podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

25. októbra 2016 – Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Pomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. To bude úloha nového zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon), ktorý 121 hlasmi schválili poslanci NR SR. Parlamentní poslanci 99 hlasmi schválili novelu zákona o súdoch dobiehajúcu stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde či v Súdnej rade SR.

25. októbra 2016 - Dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 396,18 eura, dostanú aj na konci tohto roka jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok budú mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 396,18 eura. Vyplýva to z novely, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Podpísal aj novelu zákona o zdravotných poisťovniach.

26. októbra 2016 - Akčný plán ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020 schválila vláda. Vláda odsúhlasila nariadenie, ktorým sa vydáva štatút kúpeľného miesta pre obec Červený Kláštor (okres Kežmarok). Splnomocnencom vlády SR pre zabezpečenie plnenia úloh v súvislosti s implementáciou schengenského acquis sa stal Jozef Buček. Do funkcie ho vymenovala vláda. Ujal sa jej 1. novembra.

26. októbra 2016 - Zmeny v rokovacom poriadku parlamentu schválili poslanci NR SR 79 hlasmi. Podrobnejší proces výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR bude súčasťou Rokovacieho poriadku Národnej rady SR. Poslanci parlamentu schválili novelu tejto právnej normy vrátane pozmeňujúceho návrhu koaličného poslanca Petra Kresáka (Most-Híd), ktorý pravidlá procedúry zavádza.


27.-30. októbra 2016 – V Bratislave sa uskutočnil 5. ročník medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit, jedna z kľúčových udalostí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jej kľúčovými témami bola energetická únia, financie, investície, budúcnosť eurozóny, digitálna agenda, ale aj migrácia a terorizmus.
Na snímke zľava taliansky minister financií Pier Carlo Padoan, francúzsky minister financií Michel Sapin, nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, financií SR Peter Kažimír a eurokomisár pre ekonomické a finančné vzťahy Pierre Moscovici počas panelovej diskusie v rámci medzinárodnej konferencie GLOBSEC-Tatra Summit v Bratislave v piatok 28. októbra 2016.
Foto: TASR


31. októbra 2016 - Poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka sa vzdal poslaneckého mandátu, ako aj členstva v strane #Sieť.

NOVEMBER


2. novembra 2016 – Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave prostredníctvom PPP projektu sa spolu so súťažným dialógom zruší. Generálnou komisárkou expozície Slovenskej republiky na Medzinárodnej výstave Expo Astana 2017 bude Patrícia Žáčiková. Tento návrh schválil vládny kabinet.

8. novembra 2016 - Využitie, sprostredkovanie i ochrana duševného vlastníctva má v súčasnosti dopad na každodenný život ľudí viac než kedykoľvek predtým. Vo svojom príhovore to v úvode odbornej konferencie pod názvom Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva, ktorá sa konala v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bratislave, uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).


8. novembra 2016 - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) si zvolila nového predsedu a podpredsedu. Šéfkou sa stala doterajšia podpredsedníčka Rady Marta Danielová. Vo funkcii nahradí odchádzajúceho predsedu Miloša Mistríka. Podpredsednícke kreslo po Danielovej preberie člen Rady Ľubomír Kmec.

8. novembra 2016 - V Rimavskej Sobote ušiel väzeň, išiel na lekárske vyšetrenie a nevrátil sa z neho. Išlo o 21-ročného odsúdeného, ktorý si trest odpykával na otvorenom oddelení Sabová. Lehotu na podmienečné prepustenie by splnil 16. februára. V rámci cezhraničnej spolupráce bol v podvečerných hodinách odsúdený zadržaný v Maďarsku v obci Ózd.

Igor Horváth
Foto: TASR - KR PZ Banská Bystrica


9. novembra 2016 – V súvislosti s rozhodovaním vo veci sťažnosti skupiny odmietnutých kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR bol ÚS doručený podnet prezidenta SR Andreja Kisku na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania voči členom I. senátu ÚS. Ide o sudcov Milana Ľalíka, Mariannu Mochnáčovú a Petra Brňáka.

9. novembra 2016 - Na slovenských vysokých školách pribudne 20 nových profesorov. Menovacie dekréty im v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska. Nových profesorov budú mať napríklad odbory chemické inžinierstvo, masmediálne štúdiá, sociálna práca či ochrana osôb a majetku. Prezident vymenoval aj nového rektora Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici. Stal sa ním Jozef Minďas.
Zo slávnostného aktu vymenovania profesorov vysokých škôl v Prezidentskom paláci 9. novembra 2016 v Bratislave. Vpravo prezident SR Andrej Kiska.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


9. novembra 2016 - Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť zmenilo legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Prezident SR Andrej Kiska odobril novelu zákona, ktorá s účinnosťou od januára 2017 reaguje na niektoré jej výhrady. Cyklisti budú mať od januára povolené minimálne množstvo alkoholu do hodnoty 0,5 promile, avšak len v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú tiež podpísal prezident. Podpísal aj novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, novelu zákona o liekoch, novelu zákona o súdoch, novelu zákona o organizácii pracovného času v doprave, novelu zákona o odpadoch, nový zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon).

10. novembra 2016 - Široko diskutovaná novela Rokovacieho poriadku NR SR sa vrátila do parlamentu. Prezident Andrej Kiska totiž právnu normu vetoval ako celok s odôvodnením, že môže byť neprimeraným tlakom väčšiny.

10. novembra 2016 - Polícia v africkom štáte Mali zadržala bývalého elitného policajta a príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka. Ten sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska.
Na snímke bývalý elitný policajt a príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík, ktorého polícia zadržala v africkom štáte Mali. Košík sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska v roku 1995.
Foto: TASR - MV SR


11. novembra 2016 – Zástupcovia členských štátov Európskej únie (EÚ) prijali na neformálnom stretnutí v Bratislave tzv. Bratislavskú deklaráciu o lesoch.

11. novembra 2016 - Prezidentom Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR je opäť Jozef Kollár.


11. novembra 2016 – Kúpele Smerdžonka v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok získali štatút kúpeľného miesta. Oficiálny štatút kúpeľného miesta, ktorý začne platiť od januára 2017, im pridá väčšiu vážnosť.

12. novembra 2016 - Strana Most–Híd zostáva stabilnou, stredopravou občianskou stranou, ktorá bude naďalej vystupovať proti prejavom fašizmu, extrémizmu, xenofóbie, rasizmu i bezbrehého populizmu, skonštatoval predseda strany Béla Bugár. Jedným z hlavných bodov programu snemu strany bolo stanovenie konkrétnych cieľov strany na nasledujúce obdobie, a to prijatím strategického programového dokumentu. Ábela Ravasza zvolili účastníci snemu za štvrtého podpredsedu strany, nahradil Zsolta Simona.


14. novembra 2016 – Štátne orgány na Slovensku si budú musieť vzájomne poskytovať údaje, ktoré získajú. Na medzinárodnom kongrese ITAPA 2016 v Bratislave to avizoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

14. novembra 2016 - V ranných hodinách sa vzdialil z pracoviska s dohľadom mimo väzenského ústavu Košice-Šaca 41-ročný odsúdený väzeň. Pracoval v pekárni. Policajtom sa ho podarilo zadržať 25. novembra.

15. novembra 2015 - Tohto roku sa dostalo 14 Slovákov na zoznam Sto najlepších inovátorov v regióne strednej a východnej Európy, ktorý vyhlasuje poľská nadácia Res Publica v spolupráci so spoločnosťou Google, Medzinárodným vyšehradským fondom a denníkom Financial Times. Hlavným rečníkom slávnostného večera pre inovátorov v Bruseli bol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, ktorý bol nominovaný za zdôrazňovanie významu jednotného digitálneho trhu na Slovensku.

16. novembra 2016 – Štát preberie zodpovednosť za šesť lokalít, ktoré sú ekologickou záťažou, rozhodla o tom vláda. Koordinácia úloh v oblasti regionálneho rozvoja by sa mala od budúceho roka presunúť z ministerstva dopravy na úrad vlády, návrh novely kompetenčného zákona schválila vláda. Novou štátnou tajomníčkou ministerstva školstva sa stala Oľga Nachtmannová. Do funkcie ju vymenovala vláda SR a nahradila tak Erika Tomáša. Ten vo funkcii skončil 17. augusta.
Oľga Nachtmannová
Foto: Teraz.sk/NR SR


21. novembra 2016 - Jednoznačne odmietame tvrdenia bývalej zamestnankyne Zuzany Hlávkovej a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom. Uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano, pričom dodal, že rozpočet slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa dodržiava.

22. novembra 2016 - Do podateľne budovy Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky bola doručená podozrivá listová zásielka. Podľa predbežných zistení obsahovala potenciálne nebezpečný materiál. Polícia vyšetruje sériu piatich nebezpečných listových zásielok, ktoré boli doručené do podateľní súdov, ministerstva spravodlivosti a prešovského krajského policajného riaditeľstva. V prípade prvých troch obálok bola potvrdená prítomnosť rádioaktívnej látky.

22. novembra 2016 - Zuzana Zimenová zo strany #Sieť a Ladislav Andreánsky zo Smeru-SD zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátu. Urobili tak v úvode 11. schôdze Národnej rady SR. Nahradili tak Radoslava Procházku a Oľgu Nachtmannovú (Smer-SD). Poslanci Národnej rady SR o návrhu na zmrazenie platov ústavných činiteľov rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Zrýchlený postup na návrh vlády 106 hlasmi schválilo plénum.

22. novembra 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák udelil v Bratislave ocenenie Vyslanec dobrej vôle trom úspešným Slovákom pôsobiacim v zahraničí. Laureátmi ocenenia za rok 2016 sa stali: Maja Poláčková, uznávaná umelkyňa žijúca v Belgicku, spoluprekladateľka diel Dominika Tatarku a Vladimíra Mináča do francúzštiny; Ján Zoričák, akademický sochár, protagonista európskeho ateliérového skla, vedúca osobnosť prizmatickej plastiky a Petra Hamerlík, mladá vedkyňa pôsobiaca v Dánsku, kde dosiahla významné úspechy v oblasti výskumu a liečby nádorov mozgu.

23. novembra 2016 – Medzinárodná konferencia s názvom Slovensko a kultúrna diverzita sa začala v budove bratislavskej Umeleckej besedy. Konala sa pri príležitosti predsedníctva SR v Rade EÚ k aktuálnym otázkam implementácie Dohovorov UNESCO pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predsedu SK UNESCO Miroslava Lajčáka. Zúčastnili sa jej zástupcovia veľvyslanectiev Španielska, Rumunska, Rakúska, Bulharska, Ruska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, rôznych slovenských ministerstiev, kultúrnych a iných inštitúcií či nadácií.

23. novembra 2016 - Platy ústavných činiteľov, poslancov, členov vlády, s výnimkou sudcov a prokurátorov, ostanú zmrazené aj na budúci rok. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú 125 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

24. novembra 2016 - Novým šéfom Štatistického úradu (ŠÚ) SR je Alexander Ballek. Do funkcie ho vymenoval prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

26. novembra 2016 - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nebude sedieť v kúte. Bude na politickej scéne, pretože tam jasne patrí. Predseda KDH Alojz Hlina to povedal na mimoriadnom programovom sneme strany v Poprade, kde členovia schválili programový dokument Nový November. Schválené boli aj nové stanovy s rozsiahlymi zmenami.

28. novembra 2016 – Prezident SR Andrej Kiska odvolal na základe žiadosti o predčasné ukončenie Jána Klučku z funkcie člena Súdnej rady. Zároveň vymenoval jeho nástupcu Pavla Žilinčíka.

29. novembra 2016 - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). Návrh rozpočtu na budúci rok 82 hlasmi schválil parlament. Proti bolo 61 zákonodarcov. Futbal a ľadový hokej budú vyňaté zo spoločného finančného koláča pre národné športové zväzy a budú mať zákonom samostatne garantovaný minimálny podiel. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú 114 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Obchodné reťazce budú môcť potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti posunúť charitatívnym organizáciám, novelu zákona o potravinách schválil parlament. Schválil aj novelu zákona o elektronických komunikáciách, novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, novelu zákona o doprave na dráhach, novelu Exekučného poriadku.


30. novembra 2016 - Rodičia si budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o svoje deti. Vyplýva to z novely zákona o sociálnych službách, ktorú definitívne schválil parlament. Podmienky na registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti sa od januára 2017 sprísnia. Poslanci schválili novelu o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS. Úprava výšky peňažného príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP), zvýšenie ochrany príjmu, ako aj predĺženie obdobia dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Toto sú zmeny, ktoré prinesie novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, ktorú definitívne schválil parlament. Ľudia už v prípade zmeny zdravotnej poisťovne viac nebudú mať povinnosť vracať svoje staré preukazy poistenca. Poslanci NR SR totiž 95 hlasmi schválili novelu zákona o zdravotnom poistení s tým, že táto povinnosť, za ktorej nesplnenie v súčasnosti hrozí pokuta do 165 eur, sa od januára ruší. Podľa rezortu ide o nadbytočný a zbytočne zaťažujúci úkon.

30. novembra 2016 – Precvičenie procesu krízového riadenia NATO a členských krajín bude súčasťou cvičenia NATO CMX 2017, do ktorého sa zapojí aj Slovensko. Cvičenie sa uskutoční koncom budúceho roku. Vyplynulo to z návrhu na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia, ktorý odobrila vláda. Rada vlády SR pre odborné vzdelávanie a prípravu má nový štatút. Vláda navrhuje Národnej rade SR, aby prijala deklaráciu o amnestiách Vladimíra Mečiara z roku 1998. Na svojom zasadnutí schválila návrh textu, ktorý predložil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Povinnosť mať aktivovanú elektronickú schránku na komunikáciu so štátom sa pre obchodné spoločnosti predĺži z konca tohto roka na 30. júna 2017. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po zasadnutí slovenskej vlády oznámil svoju nomináciu na post predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

DECEMBER


1. decembra 2016 – Okresný súd Bratislava III oslobodil bývalého ministra školstva Lászlóa Sz., ktorý bol obžalovaný zo zločinu subvenčného podvodu v roku 2006. Rozsudok ešte nie je právoplatný, odvolanie podala prokurátorka, v procese bude teraz rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

1. decembra 2016 - Slovenské a české bábkarstvo zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

6. decembra 2016 - Zmeny v rokovacom poriadku parlamentu opäť schválili poslanci NR SR 79 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku. Koordinácia úloh v oblasti regionálneho rozvoja prejde z ministerstva dopravy na úrad vlády. Parlament totiž schválil novelu kompetenčného zákona, o ktorej rokoval v zrýchlenom režime. Odpolitizovanú štátnu správu má priniesť nový zákon o štátnej službe, ktorý 78 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR).

7. decembra 2016 – Slovensko a Česká republika budú užšie spolupracovať pri ochrane svojich vzdušných priestorov. Vyplýva to zo zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou, ktorú odobrila vláda.


7. decembra 2016 - Pravidlá pri miestnom poplatku za rozvoj sa upravia. Plénum Národnej rady (NR) SR schválilo návrh novely zákona o tomto poplatku.

9. decembra 2016 - Rozsiahly požiar zničil strechu budovy Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Celkové škody sa podľa hasičov predbežne odhadujú na tri milióny eur.
Brífing k aktuálnej situácii na UPJŠ po požiari budovy, v ktorej sídlil Ústav chemických vied Prírodovedeckej fakulty. Na snímke chodba budovy. Košice, 21. decembra 2016.
Foto: TASR/František Iván


10. decembra 2016 - Priority Smeru-SD na rok 2017 pod názvom "Držíme slovo" sú rozdelené do troch skupín. Ide o oblasť rastu miezd vo verejnom a súkromnom sektore, oblasť zamestnanosti a boja s nezamestnanosťou a oblasť odstraňovania regionálnych rozdielov. Robert Kaliňák ostal podpredsedom strany Smer-SD aj na ďalšie funkčné obdobie. Rozhodli o tom delegáti pracovnému snemu Smeru-SD v Prešove. Predseda strany Robert Fico (359), ktorý nemal protikandidáta, ostáva naďalej lídrom. Druhú najvyššiu stranícku funkciu budú aj naďalej zastávať Peter Pellegrini (348 hlasov), Peter Kažimír (345) a Marek Maďarič (311). Novými podpredsedami strany sa stali Juraj Blanár (311) a Peter Žiga (300), ktorí vo funkciách nahradili Pavla Pašku a Dušana Čaploviča. Obaja však boli zvolení do straníckeho predsedníctva.

14. decembra 2016 – Odmeny väzňov za prácu v slovenských väzniciach sa zvýšia, rozhodla vláda na svojom zasadnutí. Štát požičia Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach bezúročne tri milióny eur na likvidáciu škôd, ktoré vznikli po rozsiahlom požiari v budove Prírodovedeckej fakulty. Návratnú finančnú výpomoc odsúhlasila vláda. Škola ju bude splácať tri roky. Štát preplatí povodňové zabezpečovacie a záchranné práce, ktoré si vyžiadali povodne počas prvého polroka 2016. Ide o sumu 896.114 eur. Vláda odsúhlasila uvoľnenie prostriedkov zo štátnej pokladnice.