Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Tretí štvrťrok 2016: Summit EÚ v Bratislave a vznik trojkoalície

Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad spoločenských a politických udalostí, ktoré sa udiali v treťom štvrťroku 2016.

Bratislava 28. decembra (TASR) - TASR prináša výberový chronologický prehľad udalostí politického a spoločenského života v Slovenskej republike (SR) v treťom štvrťroku 2016.

JÚL


1. júla 2016 - Slovenská republika sa ujala rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré na druhý polrok 2016 prebrala od Holandska.



1. júla 2016 – Slovenská komora exekútorov oddnes sprístupnila občanom Centrálny register exekúcií, do ktorého mohli dosiaľ vstupovať iba štátne orgány.

6. júla 2016 - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Anton Šafárik. Na návrh vlády ho do funkcie vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Na tomto poste vystriedal Jána Valka.

6. júla 2016 - Prezident SR Andrej Kiska nevymenoval troch chýbajúcich sudcov Ústavného súdu. Kandidátov Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku odmietol. Na návrh Súdnej rady vymenoval piatich sudcov bez časového obmedzenia. Andrej Kiska na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolal troch sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

7. júla 2016 – Rekonštrukčné práce, ktoré prebiehajú v areáli Slovenskej národnej galérie (SNG), sa na štyri mesiace prerušia. Dôvodom je možné narušenie priebehu neformálnych ministerských zasadnutí, ktoré sa počas predsedníctva SR v Rade EÚ konali v bratislavskej Redute. Vládny kabinet na svojom rokovaní odobril zmenu na poste predsedu Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb. Podľa štatútu výboru tento post vždy zastáva minister spravodlivosti. Exministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) tak na tomto mieste vystriedala Lucia Žitňanská (Most-Híd).

7. júla 2016 - Okresný súd Bratislava 5 oslobodil spod obžaloby primára urgentného príjmu bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Marcela B., ktorý čelil obžalobe z prechovávania detskej pornografie.

7. júla 2016 – Jedinečné a inovatívne nápady zo Slovenska predstavil v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v rámci vizuálnej výzdoby v budove Rady EÚ pri príležitosti slovenského predsedníctva. Vizuálna prezentácia vychádzala z konceptu "Štyri elementy inovácie", ktorý zobrazoval unikátne technológie a vynálezy slovenských výrobcov reprezentujúce štyri prírodné živly.

7. júla 2016 - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná odvolávaniu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa na štvrtý pokus začala. Vyhlásila to podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá ju otvorila bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistil počet prítomných poslancov, teda to, či je parlament uznášaniaschopný. Poslanci sa nezhodli na ďalšom postupe, Nicholsonová preto schôdzu prerušila. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (#Sieť) povedal, že on jediný má poverenie od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), aby viedol schôdzu. Nicholsonová oponovala. V pléne boli tri pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Fica, parlament však nebol uznášaniaschopný. V sále sa prezentovalo vždy menej poslancov ako 76. Opozícia sama uznášaniaschopnosť zabezpečiť nemohla.





8. júla 2016 - Bratislavčania sa dočkali. Po 55 rokoch začali do Petržalky opäť premávať električky. Zástupcovia mesta i štátu oficiálne otvorili skolaudovanú električkovú trať na Starom moste. Príhovor predniesli primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, minister dopravy Roman Brecely a vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. Po oficiálnom sprevádzkovaní trate a po prvej jazde električkou, na ktorej sa mohla zúčastniť aj verejnosť, začala od 20.00 h jazdiť cez most električková linka č. 1. Okrem tejto linky, ktorá spojí Petržalku s Hlavnou železničnou stanicou, cez Starý most do a z Petržalky premáva od 9. júla toho roku aj linka č. 3, ktorá spojí Petržalku s Račou.
Slávnostné prestrihnutie pásky na zrekonštruovanom Starom moste v piatok 8. júla 2016 na strane Petržalky v Bratislave pred prvou jazdou električky. Na snímke zľava podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely a generálny riaditeľ spoločnosti EUROVIA SK Róbert Šinály.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


8. - 9. júla 2016 – Siedmy Európsky summit regiónov a miest sa konal v Bratislave. Bol jedným z hlavných podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ a organizoval ho Európsky výbor regiónov, spoluorganizátormi boli Bratislavský samosprávny kraj a mesto Bratislava. Medzi hlavné riešenia v Bratislavskom vyhlásení patrí napríklad zníženie byrokratickej záťaže, určenie a odstránenie prekážok verejných i súkromných investícií.

11. júla 2016 – Zámery slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie predstavil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predsedom parlamentných výborov pre záležitosti EÚ z členských a partnerských krajín na spoločnom zasadnutí v Národnej rade SR v Bratislave. Na predsedníckom COSAC-u v Bratislave sa zúčastnili predsedovia výborov pre európske záležitosti parlamentov členských štátov EÚ, členovia Európskeho parlamentu, zástupcovia európskych inštitúcií (Európska komisia, Rada EÚ, COSAC sekretariát), zástupcovia parlamentov z kandidátskych krajín a ďalších partnerských štátov.

14. júla 2016 - Hnutie OĽaNO-NOVA podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z falšovania podpisu šéfa Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) na poverovacej listine pre podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (#Sieť). Oznámili to poslanci za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic, Veronika Remišová a Igor Matovič.

21. júla 2016 - Charitatívne organizácie odštartovali distribúciu potravinových balíčkov na Slovensku.

24. júla 2016 - V Prezidentskom paláci v Bratislave došlo k bezpečnostnému incidentu. Okolo 12.00 h preliezol plot paláca zo strany Hodžovho námestia občan srbskej národnosti. Okamžite ho zadržali ochrankári a následne ho odovzdali privolanej policajnej hliadke. Išlo o 35-ročného Milana K. z Českej republiky. Pre tento incident požiadal o uvoľnenie z funkcie riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR Radovan Horváth, odísť má k 1. januáru 2017.

30. júla 2016 – Sprievod niekoľkých desiatok ľudí sa pod zástavami opozičnej parlamentnej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) vydal z bratislavskej Hlavnej stanice na Hviezdoslavovo námestie, ktoré bolo vyhradené účastníkom pochodu Dúhový Pride. Akciu opozičná strana ani nikto iný neohlásil bratislavskému Starému Mestu.

30. júla 2016 - Poukázať na to, že rodina je výnimočná a nič sa jej nevyrovná, prišlo o 15.00 h pred Národnú radu SR v Bratislave odhadom približne 150 ľudí. Uskutočnil sa tam piaty ročník podujatia s názvom Hrdí na rodinu.

30. júla 2016 – Po ročnej prestávke sa v hlavnom meste opäť uskutočnil pochod za práva LGBTI menšín Dúhový Pride Bratislava 2016. Zhruba dve tisícky ľudí prešli za zvukov bubnov a pod dúhovými zástavami cez Vajanského nábrežie, Štúrovu a Gorkého ulicu späť na Hviezdoslavovo námestie.

AUGUST


1. augusta 2016 - Do Maďarska odišla ďalšia skupina 25 slovenských policajtov, ktorí pomáhali so strážením srbsko-maďarskej hranice.



1. augusta 2016 - Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík spoločne s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci.

2. augusta 2016 - Nové voľby sa v 23 obciach na Slovensku uskutočnia 5. novembra 2016. O termíne rozhodol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

13. augusta 2016 - Pätica kritikov (Eduard Adamčík, Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík) sa na mimoriadnom sneme strany #Sieť v Trnave zúčastnila. Radoslav Procházka na úvod snemu oznámil prítomným, že nebude kandidovať na predsedu strany #Sieť. Novým predsedom sa napokon stal Roman Brecely. Bol jediným kandidátom a získal 86 hlasov od 125 prítomných delegátov. Radoslav Procházka zostal iba radovým členom strany. Delegáti navrhli ako kandidátov na predsedu aj Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík ako kandidát pätice nespokojných poslancov na protest zo snemu ešte pred začatím voľby odišiel, Stoklasa sa vzdal v prospech Brecelyho. Novými podpredsedami strany sa stali štátny tajomník ministerstva kultúry Igor Adamec a člen predsedníctva Martin Kapitulík.


16. augusta 2016 - Poslanci Národnej rady SR Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík vystúpili zo strany #Sieť, založili platformu Za zodpovednú politiku.

17. augusta 2016 - Počas nástupnej audiencie odovzdal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko Joachim Bleicker svoje poverovacie listiny prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

17. augusta 2016 – Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila uznesenie v časti o vznesení obvinenia voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľovi Špirkovi, ktorý bol obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Na brífingu v Bratislave o tom informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

17. augusta 2016 – Na rokovanie vlády minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) predložil novelu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Slovensko podpíše dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu, ktorý reagoval na novodobý fenomén takzvaných cudzích bojovníkov. Súhlas s tým vyslovila vláda SR.

18. augusta 2016 - Traja horolezci vrátane jednej Slovenky zahynuli v lavíne, ktorá na nich spadla v masíve Mont Blanc vo francúzskych Alpách.

19. augusta 2016 - Koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) a Roman Brecely (#Sieť) rokovali o zmenách v koalícii. Po rokovaní oznámili, že minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) sa vzdá svojej funkcie. Koaliční partneri sa dohodli na zúžení štvorkoalície na trojkoalíciu.

30. augusta 2016 – Minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) poslal písomne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi svoju demisiu.


SEPTEMBER


1. septembra 2016 - Predseda vlády SR a šéf Smeru-SD Robert Fico spolu s Andrejom Dankom (SNS) a Bélom Bugárom (Most-Híd) podpísali novú Koaličnú dohodu.
Predseda strany SMER - SD Robert Fico (v strede), predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko (vľavo) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár (vpravo) podpísali na Bratislavskom hrade novú Koaličnú dohodu. Z doterajšej štvorkoalície po necelých šiestich mesiacoch vypadla strana #Sieť, ktorá prišla o väčšinu poslancov. V Bratislave 1. septembra 2016.
Foto: TASR – Dano Veselský


2. - 3. septembra 2016 - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hostil neformálnu schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ (Gymnich), na ktorú boli prizvané aj kandidátske krajiny. Po skončení Gymnichu potom zorganizoval neformálny obed šéfov diplomacií s kolegami z krajín Východného partnerstva, na ktorom sa diskutovalo o ďalšom smerovaní vzájomnej spolupráce.

4. septembra 2016 – Rozširovanie EÚ je strategická investícia do jej bezpečnosti a prosperity a bez západného Balkánu nebude európsky projekt kompletný. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na Medziparlamentnej konferencii o Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ a Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike, ktorá sa konala na Bratislavskom hrade.

6. septembra 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril deviatu schôdzu parlamentu. Štátne symboly vo vstupnej hale Národnej rady SR stráži od tohto dňa Čestná stráž Ozbrojených síl SR. Nápad prišiel od predsedu parlamentu.


6. septembra 2016 - Prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi odovzdali počas nástupnej audiencie svoje poverovacie listiny mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci Bieloruskej republiky v SR Igor Leščeňa, Spojených štátov amerických v SR Adam H. Sterling a Zvrchovaného vojenského špitálskeho rádu svätého Jána Jeruzalemského z Rodosu a Malty v SR so sídlom v Bratislave Alfred Prinz von Schönburg-Hartenstein.

7. septembra 2016 Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. K nehode vrtuľníka došlo krátko po 22.30 h, po zotmení, keď záchranári naložili zranenú osobu - 38-ročného pacienta, ktorý spadol z kamenného zrázu.



8. septembra 2016 - Gabriela Csicsaia (Most-Híd) nahradil v kresle poslanca Národnej rady SR primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal (Most-Híd). Plénum to potvrdilo hlasovaním a Antal zložil ústavou predpísaný sľub. Csicsai z parlamentu odišiel preto, že sa stal štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva. Slováci už nebudú musieť povinne hlásiť úradom ich prechodný pobyt v zahraničí, ktorý je dlhší ako 90 dní. Parlament 141 hlasmi schválil opozičnú novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR.


8. septembra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl (OS) SR. Do hodnosti brigádneho generála vymenoval plukovníka Miroslava Lorinca. Generálmajora Pavla Macka, ktorý je 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR, povýšil do vojenskej hodnosti generálporučíka a brigádneho generála Jindřicha Jocha, ktorý je 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR, povýšil do vojenskej hodnosti generálmajora.

11. septembra 2016 - Titulom čestný občan (Civis honoris causa) ocenila Debrecínska univerzita v Maďarsku bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera, za významnú spoločenskú činnosť v oblasti rozvoja kontaktov medzi mestom Košice a maďarskými mestami Miškovec, Budapešť a Debrecín, za rozvoj Debrecínskej univerzity a šírenie jej dobrého mena a za rozvoj dobrých vzťahov medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. Schuster 12. septembra 2016 navštívil Macedónsko, kde mu na pôde Univerzity Sv. Klimenta Ochridského v Bitole udelili čestný doktorát za zásluhy a rozvoj spolupráce medzi Slovenskom a Macedónskom a najmä za významnú a priateľskú spoluprácu s bývalým macedónskym prezidentom Borisom Trajkovským.

14. septembra 2016 - Novelu zákona o ZVJS a opozičnú novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR podpísal prezident SR Andrej Kiska.

15. - 16. septembra 2016 – Podpora menej rozvinutých regiónov v Európskej únii prostredníctvom eurofondov by mala zostať zachovaná aj po roku 2020. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v rámci medzinárodnej konferencie o politike súdržnosti EÚ, ktorá sa konala v Bratislave.

16. septembra 2016 - Lídri 27 členských krajín EÚ sa stretli na neformálnom summite v Bratislave. Hlavné mesto Slovenska hostilo po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Británie. Summit bol pre EÚ prvým správne smerovaným krokom v období, keď sa spamätáva z rozhodnutia Británie o ukončení členstva. Jeho výsledkom je prijatá Bratislavská deklarácia a namaľovaná bratislavská cestovná mapa, ktorá je spoločným politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace.
Nepredávajte Európu - tak znie odkaz, ktorý aktivisti Greenpeace vyslali lídrom členských krajín EÚ.




19. septembra 2016 – Kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ by sa mohol stať poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka (#Sieť). Jeho kandidatúru schválila Súdna rada.

19. septembra 2016 - Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) bol účastníkom tragickej dopravnej nehody, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.
Policajti na mieste nehody.
Foto: Teraz.sk


20. septembra 2016 – O uvoľnenie z funkcie požiadal prezidenta SR Andreja Kisku jeden z jej osemnástich členov Súdnej rady, Ján Klučka.

21. septembra 2016 – Slovenská republika sa zaväzuje k zníženiu emisií skleníkových plynov. Poslanci Národnej rady (NR) SR 106 hlasmi odobrili ratifikáciu Parížskej dohody, celý proces zavŕšil 28. septembra podpisom prezident SR Andrej Kiska.

21. septembra 2016 – Peši, na kolobežke, bicykli či elektromobile prišli ministri na rokovanie vlády. Využitím alternatívnej dopravy sa členovia kabinetu pridali k aktivitám Európskeho týždňa mobility. Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa má posunúť. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, odobrila vláda SR.
Vláda SR sa aj tento rok zapojila do Európskeho týždňa mobility. Premiér Robert Fico a ministri prišli na rokovanie alternatívnou dopravou. Kampaň sa koná každý rok v čase od 16. do 22. septembra. Cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov o alternatívnych spôsoboch dopravy a zabrániť narastajúcemu znečisteniu životného prostredia v mestách. Na snímke premiér SR Robert Fico prichádza na kolobežke na rokovanie vlády. Bratislava, 16. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Na snímke vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná prichádza na bicykli v rámci Európskeho týždňa mobility na 27. schôdzu vlády SR v stredu 21. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek prichádza na bicykli v rámci Európskeho týždňa mobility na 27. schôdzu vlády SR v stredu 21. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


21. septembra 2016 - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko na pôde parlamentu prijal Spolok slovenských spisovateľov a ich zahraničných kolegov pri príležitosti konania Kongresu slovenských spisovateľov s medzinárodnou účasťou pod značkou SK PRES. Partneri na stretnutí diskutovali aj o podpore slovenskej literatúry, kultúre i slovenčine, začlenení slovenského národa do svetového kultúrneho života, ako aj o mravnom zjednocovaní spisovateľov, vedcov a publicistov v kultúrnych úsiliach.

22. septembra 2016 - Nezávislá a dôveryhodná informácia začína mať v súčasnosti oveľa vyššiu cenu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V úvodnom príhovore Konferencie Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA), ktorej účastníci sa v Bratislave venujú efektívnej ochrane i posilňovaniu nezávislého agentúrneho spravodajstva, to uviedol generálny riaditeľ hostiteľskej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslav Rezník. Na trojdňové podujatie (21.-23.9.) prijalo pozvanie 33 delegácií.
Na snímke spoločná fotografia účastníkov konferencie Európskej aliancie tlačových agentúr , ktorú zorganizovala TASR. Na snímke spodný rad tretí sprava generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
Foto: TASR - Michal Svítok


23. septembra 2016 - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) čelil na pôde Národnej rady SR opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov. Celý klub ĽSNS v sále chýbal.

23. septembra 2016 - Ani ďalší pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) za daňovú kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných.

23. septembra 2016 - Vzájomná dôvera lekára a pacienta nebola nikdy tak ohrozená. Tento vzťah treba posilniť, myslí si staronový prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár, ktorého do funkcie opätovne zvolili na štvorročné obdobie delegáti snemu SLK.

24. septembra 2016 - Delegáti mimoriadneho snemu KDH v Bratislave neschválili nové stanovy hnutia tak, ako to navrhovalo jeho vedenie. Neprešiel ani návrh, aby o zmenách stanov rozhodovala dvojtretinová väčšina prítomných delegátov. Zostáva tak v platnosti ustanovenie, že o zmenách stanov rozhoduje dvojtretinová väčšina všetkých pozvaných delegátov. Z 300 delegátov bolo za návrh 244. Na snem bolo pozvaných 387 delegátov.

26. septembra 2016 - Vlády Českej republiky (ČR) a Slovenskej republiky (SR) sa stretli na bratislavskom Bôriku. Slovenská a česká vláda sa v spoločnom vyhlásení dohodli, že postoje v oblasti európskych záležitostí budú koordinovať aj naďalej. Poukázali na to, že je potrebná vnútorná reflexia EÚ, ktorá by mala viesť k posilneniu dôvery občanov v spoločný európsky projekt. Prípravu spoločných osláv významných výročí v roku 2018 bude mať na Slovensku na starosti osobitný národný koordinátor. Do tejto funkcie bol vymenovaný riaditeľ Slovenského inštitútu v Prahe Vladimír Valovič, oznámil premiér SR Robert Fico.


26. septembra 2016 - Europoslanec Boris Zala požiadal o prerušenie svojho členstva v Smere-SD. Dôvodom je nespokojnosť s možným smerovaním strany a s vyjadreniami predsedu Roberta Fica, že Zala a ďalší europoslanci nemajú v strane vplyv. Novú stranu podľa vlastných slov nezakladá. Ak by zo strany odišiel, mandátu europoslanca by sa nevzdal.

26. - 27. septembra 2016 - Implementácii obranných aspektov globálnej stratégie EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, či spoločný postup voči hybridným hrozbám a kybernetickej bezpečnosti. Aj o týchto témach v Bratislave hovorili ministri obrany členských krajín EÚ na neformálnom zasadnutí. Rokovania viedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Zasadnutia sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý uviedol, že spolupráca medzi NATO a Európskou úniou je bližšia ako kedykoľvek predtým.

28. septembra 2016 – Prezident SR Andrej Kiska svojím podpisom zavŕšil proces ratifikácie Parížskej dohody, ktorou SR pristupuje k záväzku znížiť emisie skleníkových plynov.

28. septembra 2016 – Vláda schválila aktualizovanú verziu Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy (NKIVS) SR, uhradí výdavky, ktoré si vyžiadali záchranné práce počas mimoriadnych situácií v okresoch Piešťany, Veľký Krtíš, Stará Ľubovňa, Komárno, Prešov, Čadca a Revúca. Celkovo pre ne na svojom zasadnutí vyčlenila 60.933,86 eura. Kandidátom Slovenska na post sudcu Všeobecného súdu EÚ sa stal Radoslav Procházka, kandidatúru schválila vláda. Tá odsúhlasila aj kandidátov na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorými sa stali Ondrej Laciak, Tomáš Ľalík a Ladislav Duditš.

28. septembra 2016 – Majster sveta a Európy v cestnej cyklistike Peter Sagan je prvým nositeľom čestného titulu veľvyslanec značky Dobrý nápad Slovensko (Good Idea Slovakia). Prevzal si ho od ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v priestoroch Národnej Banky Slovenska (NBS).

29. septembra 2016 - Do stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 2031 pedagógov. Informovali o tom zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71.500 učiteľov. V tento deň sa v rámci štrajku na niektorých školách neučilo tri vyučovacie hodiny. K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR).

29. septembra 2016 - Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor sa odvolali na krajský súd. Konanie odsúdeného posudzovali policajní vyšetrovatelia ako obzvlášť závažný zločin terorizmu. Bol to prvý takýto prípad na Slovensku.

30. septembra 2016 - Predseda vlády SR Robert Fico sa v izraelskom Jeruzaleme zúčastnil na štátnom pohrebe bývalého prezidenta Izraelského štátu Šimona Peresa.

30. septembra 2016 - Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) sa vzdal poslaneckého mandátu v Národnej rade (NR) SR. Dôvodom bola dopravná nehoda na následky ktorej skonal 72-ročný chodec.