Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Politico: Hojsík patrí medzi vplyvných hráčov v boji proti chemikáliám

Martin Hojsík, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Slovenský europoslanec Hojsík v reakcii na článok európskeho týždenníka zdôraznil, že ochrana zdravia a životného prostredia pred nebezpečnými pesticídmi má v Európe medzery.

Brusel 17. februára (TASR) - Európsky týždenník Politico vo svojej sérii článkov "Changemakers", venovanej ľuďom, ktorí patria medzi najvplyvnejších aktérov pri ovplyvňovaní konkrétnych politík EÚ, vyhlásil minulý týždeň slovenského europoslanca Martin Hojsíka (Progresívne Slovensko) za jedného z piatich ľudí, od ktorých sa očakáva, že v oblasti boja proti nebezpečných chemikáliám budú patriť medzi hlavných lídrov pozitívnych zmien.

Týždenník Politico vo svojom článku uvádza, že Hojsík, ktorý vlani v máji získal svoj prvý mandát v Európskom parlamente (EP), sa už stal "výrazným a neúnavným hráčom v pesticídovej a chemickej politike".

Ďalšími lídrami pri téme pesticídov sú podľa Politico eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová, starosta francúzskeho mesta Langouët Daniel Cueff, podnikateľ v oblasti umelej inteligencie v poľnohospodárstve Ben Scott-Robinson a renomovaný americký právnik Michael Baum, ktorý úspešne súdil farmaceutický koncern Bayer.

Hojsík v reakcii na článok európskeho týždenníka zdôraznil, že ochrana zdravia a životného prostredia pred nebezpečnými pesticídmi má v Európe medzery.

"Masívny úbytok hmyzu, predovšetkým opeľovačov, je len jedným z príznakov tohto problému. Preto naliehavo potrebujeme zmeniť systém tak, aby sme sa nielen zbavili nebezpečných pesticídov, ale súčasne dali farmárom dostupné náhrady a zabezpečili tak ekologickú ochranu rastlín," vysvetlil europoslanec.

Vlani sa Hojsíkovi okrem iného v Európskom parlamente podarilo presadiť, aby Európskej komisii a Rade EÚ neprešlo nedostatočné hodnotenie vplyvu pesticídov na včely a ďalšie opeľovače. Tvrdí, že obe euroinštitúcie "nechceli počuť" odporúčania vedcov z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), tak im ich europarlament pripomenul a nedostatočný návrh zablokoval. "Bez včiel totiž nemáme budúcnosť," vysvetlil svoju aktivitu Hojsík.

Týždenník Politico očakáva, že Hojsík rok 2020 strávi "upozorňovaním na úbytok opeľovačov a bojom za ambiciózne ciele na zníženie používania pesticídov".

"Som rád, že moja práca v Európskom parlamente púta pozornosť svetových médií. Teší ma uznanie závažnosti problému používania nebezpečných chemikálií, ale aj uznania mojej doterajšej práce v tejto oblasti. Tie najväčšie boje ma však ešte čakajú," odkázal Hojsík.

Spravodajca TASR Jaromír Novak