Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. Mihál by napokon nemal kandidovať na predsedu SaS

Na snímke poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Svoje rozhodnutie má parlamentný poslanec J. Mihál oznámiť v piatok (20.5.) na spoločnej tlačovej konferencii s lídrom SaS Richardom Sulíkom.

Bratislava 19. mája (TASR) - Podpredseda SaS Jozef Mihál by podľa informácií TASR napokon nemal kandidovať na predsedu strany. Svoje rozhodnutie má Mihál oznámiť v piatok (20.5.) na spoločnej tlačovej konferencii s lídrom SaS Richardom Sulíkom.

Oslovení poslanci SaS vraj ešte o Mihálovom rozhodnutí nevedia. Na otázku, či nastane v piatok v strane zmierenie, podpredseda SaS Ľubomír Galko uviedol, že nie je čo zmierovať. "Možno tu vzniklo nejaké nedorozumenie, že sa ohlásilo niečo skôr, ako sa malo, ale žiadna nevraživosť nevznikla. Zrejme idú informovať o nejakom spoločnom stanovisku," odhadol Galko. Ako to bude s jeho kandidatúrou, ak Mihál odstúpi, Galko nepovedal. "Termín mám do 1. júna, najskôr to poviem členom," uistil.

O zmene Mihálovho postoja nevie ani Martin Poliačik. "Ja sa dnes naplno venujem práci. Zrejme všetko povedia zajtra na tlačovej konferencii, ktorú ohlásili. Asi tam nejaké spoločné posolstvo bude," uviedol.

Sulík tento týždeň oznámil, že sa na mimoriadnom kongrese strany 11. júna vzdá svojej funkcie. "Dôvodom nie je rozkol v strane, dôvodom je neblahá diskusia, ktorá sa vedie v médiách a strane škodí," uviedol. Sulík poukázal na to, že podobná diskusia, ktorá sa týka vedenia SaS, sa začala viesť po neúspešných voľbách v roku 2012.

"Ten stav, kedy sme otravovali ľudí svojimi vnútornými problémami, viedol k tomu, že nám postupne namerali výsledky, ktoré nás odsúvali z parlamentu," pripomenul Sulík a zdôraznil, že niečomu podobnému sa chce vyhnúť aj vzhľadom na to, že takáto diskusia by sa mohla ťahať ešte rok do konania riadneho kongresu strany. "Preto robím tento krok, v súlade s platnými stanovami SaS, aby na mimoriadnom kongrese mali členovia SaS úplne voľné ruky pri voľbe nového predsedu, o ktorom si myslia, že je najlepší,"povedal Sulík.

Zároveň ohlásil, že na mimoriadnom kongrese bude kandidovať na post predsedu strany na ďalšie štvorročné obdobie. Dodal, že ak nebude zvolený, ostane radovým členom SaS.

Zopakoval, že avizovaná kandidatúra Jozefa Mihála nie je problém, ani dôvodom jeho rozhodnutia, ktoré dnes prijíma. "Chcem ukončiť stav, že na verejnosti prepierame veci, ktoré by sme si mali riešiť u nás v kuchyni," zdôraznil.