Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

VIDEO: Koaličné kluby rokovali o riešení vládnej krízy

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za nás sme pripravení dať na stôl všetky mená, skonštatoval Dostál s tým, že majú hovoriť aj o vyvodení dôsledkov, ak by k rekonštrukcii nedošlo.

Bratislava 10. marca (TASR) - V stredu rokovali jednotlivé koaličné kluby o budúcnosti koalície. Za ľudí hovorí o sebareflexii vlády aj v personálnej forme. Sme rodina personálne zmeny nepožaduje, svoje zotrvanie v koalícii podmieňuje piatimi sociálnymi opatreniami. Večer sa má zísť koaličná rada.

M.Šipoš: K rekonštrukcii vlády musia zodpovedne pristúpiť všetky koaličné strany



Ak má byť reč o rekonštrukcii vlády, musia k tomu zodpovedne pristúpiť všetky koaličné strany. Klub OĽANO zatiaľ v tejto veci nevidel sebareflexiu SaS. Uviedol to šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vo videu na sociálnej sieti.



"Zatiaľ sme nevideli žiadnu sebareflexiu od strany SaS, ktorej predseda (Richard Sulík, pozn. TASR) od začiatku pandémie situáciu zľahčoval, spochybňoval prijaté opatrenia a na súčasnom stave nesie veľký podiel zodpovednosti," povedal Šipoš. Dodal, že návrh Sulíka na výmenu premiéra Igora Matoviča (OĽANO) znamená pád vlády a nie jej rekonštrukciu.

Klub OĽANO podľa Šipoša naďalej stojí za premiérom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Zároveň poznamenal, že na rokovania o personálnych zmenách vo vláde má plný mandát vedenie hnutia.

J. Bittó Cigániková: SaS je vždy ochotná pristúpiť na kompromis



Strana SaS robí všetko pre to, aby koalícia fungovala, je vždy ochotná pristúpiť na kompromis. Pred rokovaním poslaneckého klubu strany to povedala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigániková. Prípadnú požiadavku, aby s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO) odišiel z vlády aj šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, považuje za neadekvátnu.

"My sme vždy ochotní pristúpiť na kompromis," skonštatovala Bittó Cigániková s tým, že SaS sa chce riadiť výsledkom volieb, uvedomuje si svoju pozíciu a nijako nespochybňuje pozíciu OĽANO.

Ak by mala byť požiadavka na odchod Sulíka férová, mal by byť na stole aj odchod Matoviča, myslí si poslankyňa. Dodala, že sám Sulík povedal, že pokiaľ by jeho odchod z vlády znamenal, že by bol ochotný prijať sebareflexiu aj Matovič, je Sulík ochotný podstúpiť tento kompromis.

Podľa poslankyne hrozia rôzne zlé scenáre, ako napríklad aj rozpad strany Za ľudí, ak by sa fungovalo tak ako doteraz. Chcú sa preto rozprávať o rekonštrukcii vlády. "Urobím všetko pre to, aby sme ostali v koalícii, čo však neznamená, že budem ignorovať konštruktívnu kritiku, alebo ju sama do vlastných radov nesmerovať," uviedla.

Popoludní rokuje poslanecký klub SaS, prísť naň má aj Sulík. V stredu rokovali aj zvyšné koaličné kluby. Večer sa má zísť koaličná rada.

J. Žitňanská: Situácia je tak vážna, že sa treba vo vláde zaoberať reflexiou



Situácia je tak vážna, že sa treba zaoberať reflexiou vo vláde. Po rokovaní poslaneckého klubu Za ľudí to uviedla jeho šéfka Jana Žitňanská. Pripustila, že má ísť aj o personálnu reflexiu. Kto by mal vo vláde skončiť, nekonkretizovala. Na stole sú podľa nej všetky mená. Novinárom povedala, že klub sa dohodol na stanovisku, ktoré prerokuje predsedníctvo Za ľudí a následne ho budú komunikovať koaličným partnerom.



"Myslím si, že situácia je tak vážna, že sa treba naozaj zaoberať reflexiou a reflexiou myslím aj personálnou," skonštatovala Žitňanská. Nekonkretizovala, či by mal odstúpiť minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). "Situácia je naozaj vážna a myslíme si, že takto to ďalej nejde," dodala.

"V tejto chvíli nepredbiehajme, pretože ideme na rokovania, kde budeme jasne formulovať naše stanovisko, a potom sa, samozrejme, k tomu vyjadríme," odpovedala na otázku, či by strana Za ľudí odišla z koalície, ak by nenastala vo vláde personálna zodpovednosť. Povedala, že Za ľudí je jednotná. "V tejto chvíli je kľúčové sa sústrediť na to, aby sa vrátila dôvera ľudí späť k vláde, a preto chceme urobiť maximum," reagovala na to, či to môže skončiť rozpadom strany Za ľudí. "V tejto chvíli nechcem predbiehať a špekulovať," dodala.

Koalícia v stredu rokuje o riešení vládnej krízy. Večer má byť aj koaličná rada.

V. Ledecký si nemyslí, že stredajšie rokovania prinesú riešenie krízy



Podpredseda Za ľudí a štátny tajomník ministerstva investícií Vladimír Ledecký si nemyslí, že stredajšie rokovania o budúcnosti koalície prinesú riešenie. Strana Za ľudí si podľa neho nepripúšťa svoj rozpad. Jeho strana stojí za tým, že zodpovednosť vo vláde sa musí vyvodiť.



Novinárom Ledecký povedal, že nevie, kedy bude známy výsledok koaličnej krízy. Myslí si, že večerná koaličná rada neprinesie výsledok. "Lebo rokovania nie sú ešte v takom pokročilom stave, aby to prinieslo výsledok," vysvetlil. Deklaroval, že každý z partnerov ku kríze pristupuje vážne, no dodal, že ešte nenašli spoločné riešenia. V prípade, že sa vo vládnej koalícii nevyvodí žiadna zodpovednosť, Ledecký sa podriadi verdiktu strany, nechce byť "solitér".

"Nepripúšťame si to," odpovedal na otázku, či sa rozpadne strana Za ľudí. "Sme v totálne konštruktívnej atmosfére, akurát, že v našej strane je dosť osobností, ktoré majú vlastný názor, a ten názor musíme zladiť," priblížil Ledecký.




Ondrej Dostál: Musí sa zmeniť štýl vládnutia



Poslanec Ondrej Dostál (SaS) skonštatoval, že sa musí zmeniť štýl vládnutia. "Keď sa bude pokračovať tak ako doteraz, nebude to dobré ani pre vládnu koalíciu, ani pre krajinu. Musí sa zmeniť štýl vládnutia," povedal novinárom s tým, že si to nevie predstaviť bez toho, aby došlo k rekonštrukcii vlády.

V SaS budú podľa Dostála hovoriť o všetkých možnostiach. "Otvorené sú všetky varianty," odpovedal na otázku, či výsledkom rekonštrukcie môže byť vláda bez SaS. "Za nás sme pripravení dať na stôl všetky mená," skonštatoval s tým, že majú hovoriť aj o vyvodení dôsledkov, ak by k rekonštrukcii nedošlo. Na rokovanie klubu SaS má prísť aj jej predseda Richard Sulík.



Podpredseda parlamentu a člen klubu OĽANO Gábor Grendel novinárom povedal, že klub nerokuje a bude pokračovať vtedy, keď "budú nejaké informácie, ktoré stoja za to, aby ich na klube prerokovali". Nechcel hovoriť žiadne "čiastkové" informácie. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský k otázkam o požiadavkách vrátane odchodu Krajčího povedal, že budú informovať po skončení.



Rokovať bude i klub Za ľudí. Do budovy parlamentu dorazila aj šéfka strany Veronika Remišová či jej podpredseda Juraj Šeliga. Za ľudí opustili už dvaja poslanci - Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Ak neodíde Matovič alebo Krajčí zo svojho postu, odísť chce aj poslanec Ján Benčík.

Napätie v koalícii je už dlhšie, prispievajú k nemu verejné vyjadrenia a útoky Sulíka a Matoviča. Krízu spustili okolnosti nákupu ruskej vakcíny Sputnik V. Strany SaS a Za ľudí žiadajú rekonštrukciu vlády, minulý týždeň sa stretli aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Všetky koaličné strany sa zhodujú, že odmietajú predčasné voľby.

M. Borguľa: Sme rodina nemá žiadne personálne požiadavky



Koaličné hnutie Sme rodina nemá žiadne personálne požiadavky týkajúce sa rekonštrukcie vlády. Každá koaličná strana je zodpovedná za svojich nominantov. Hnutie je sklamané "z celého cirkusu". Uviedol to poslanec parlamentu Martin Borguľa.

"Každý si musí vstúpiť do seba, či jeho nominant naozaj robí tak, ako by robiť mal," podotkol Borguľa s tým, že nominanti Sme rodina hanbu vo vláde nerobia.

Predseda Sme rodina Boris Kollár dostal od predsedníctva hnutia mandát na vyjednávanie s ostatnými koaličnými partnermi. To "jasne stanovilo podmienky na vyjednávanie". "Sú to len veci, ktoré majú pomôcť ľuďom," priblížil Borguľa. Pripustil, že v prípade, ak táto vláda nebude schopná ľuďom pomáhať, nebude mať pre hnutie zmysel v nej ďalej zotrvávať.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si majú boje eg vyriešiť medzi sebou. "Išli sme do volieb a vlády s tým, že chceme pomôcť ľuďom a presadiť také body programu, a nie hašteriť sa," skonštatoval Borguľa. Na poslaneckom klube nehovorili ani o možnosti menšinovej vlády zloženej zo strán OĽANO a Sme rodina.