Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Maďarské strany spúšťajú rokovania o prípadnej spolupráci

Na archívnej snímke Zsolt Simon. Foto: TASR - Martin Baumann

SMK bude mať v sobotu Republikovú radu, na ktorej oznámi svoje ďalšie kroky.

Bratislava 26. júna (TASR) - Maďarské politické strany spúšťajú rokovania o prípadnej spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. O záujme rokovať hovoril Most-Híd po sobotňajšej Republikovej rade strany. Chce diskutovať so stranami, ktoré zdieľajú jeho hodnoty, osloviť mieni neparlamentné strany. Stranám, s ktorými sa vie dohodnúť, ponúka miesta na kandidačnej listine.

"V zmysle uznesenia Republikovej rady Mosta-Híd sme oslovili viac subjektov, aj MKDA-MKDSZ. Táto politická strana ako prvá prijala ponuku na rokovania o spolupráci v záujme zachovania a zabezpečenia silnej politickej reprezentácie príslušníkov maďarskej aj ďalších národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Rokovanie s MKDA-MKDSZ sa podľa predbežnej dohody uskutoční v piatok," uviedla pre TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

"Strana Most-Híd 25. júna oslovila našu stranu MKDA-MKDSZ. Pozýva nás na rokovanie o spolupráci. Pozvanie sme prijali," uviedol predseda mimoparlamentnej MKDA-MKDSZ Csaba Fehér. Dodáva, že jeho strana už roky hovorí o dôležitosti spolupráce strán reprezentujúcich maďarskú menšinu. Strana je ochotná rokovať, ale hovoriť o tom, či by išla na kandidačnú listinu Mosta-Híd, je podľa predsedu predčasné.

SMK bude mať v sobotu Republikovú radu, na ktorej oznámi svoje ďalšie kroky. Rokovaniam sa nebráni, pozvánku dostala. "Budeme rokovať s každým, kto je za jednotné zastupovanie maďarskej menšiny na Slovensku," uviedla hovorkyňa SMK Helena Fialová.

Svoje rokovanie iniciuje aj bývalý predstaviteľ SMK a neskôr Mosta-Híd Zsolt Simon so svojím neparlamentným Maďarským fórom. Chce rokovať s SMK. "Delegáciu SMK sme pozvali na pracovný obed, kde ponúkame priestor na začatie rozhovorov, na základe akých hodnôt by strany vedeli spolupracovať," uviedol Simon.