Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

O politike Mariana Kotlebu hovoria aj nemecké médiá

Na snímke predseda strany Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba. Foto: TASR - Branislav Račko

Nemecká stanica pripomína, že Kotleba má na starosti sociálne veci, školstvo a kultúru v samosprávnom kraji so 660.000 obyvateľmi, ktorý je rozlohou najväčším na Slovensku.

Berlín/Praha 21. mája (TASR) - Zvolenie lídra krajne pravicovej Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja malo následky predovšetkým pre kultúrnu scénu. Nemecká verejnoprávna stanica ARD to píše vo svojom piatkovom článku na internetovom portáli programu Tagesschau s titulkom "Keď je neonacista guvernérom - Šok na slovenskej kultúrnej scéne".

Spravodajca pražského štúdia ARD sa venuje prípadu banskobystrického Bábkového divadla na rázcestí, ktorému samosprávny kraj "skrátka stopol prisľúbené dotácie z Bratislavy" a svoju hru List čiernemu synovi s protirasistickým zameraním dokáže prezentovať len vďaka darom. Cituje slová riaditeľky divadla Ivety Škripkovej, podľa ktorej v Banskej Bystrici pretrváva "veľmi napätá nálada" a "totalitná pracovná atmosféra".

"Marian Kotleba rozhoduje o všetkom sám. Podporuje iba národnú kultúru. Všetko, čo smeruje k nacionalizmu a fašizmu," uviedla Škripková.

Nemecká stanica pripomína, že Kotleba má na starosti sociálne veci, školstvo a kultúru v samosprávnom kraji so 660.000 obyvateľmi, ktorý je rozlohou najväčším na Slovensku. Poukazuje pritom na jeho vyjadrenie, v ktorom sa pýta, prečo má byť podporované takéto divadlo, ak nie sú peniaze na folklórne súbory ako nositeľov národnej kultúry. Všíma si tiež prejavy, ako je odstránenie vlajky EÚ zo sídla banskobystrickej samosprávy krátko po zvolení Kotlebu do jej vedenia v roku 2013.

Citovaný historik Stanislav Mičev vyjadril obavu, že rušenie dotácií pre alternatívne divadelné projekty je predzvesťou plánovaného "kultúrneho glajchšaltovania". "Hovorí o úpadkovom umení. To je výraz od Goebbelsa. Je preto iba otázkou času, kedy sa u nás budú páliť knihy nepohodlných autorov. Stane sa to, keď prevezme moc v krajine," varuje Mičev.

V záujme priblíženia sa tomuto cieľu sa Kotleba pred tohtoročnými voľbami "vzdal svojej vymyslenej uniformy" a "namiesto fakľových pochodov sa jeho Ľudová strana zamerala na modernú volebnú kampaň v sociálnych sieťach". "Tam nachádza mnohých prívržencov medzi mladými nezamestnanými a frustrovanými nevoličmi," dodáva ARD. Pripája vyjadrenie slovenského europoslanca Vladimíra Maňku, podľa ktorého je rastúci úspech Kotlebu vážnym nebezpečenstvom pre politickú stabilitu na Slovensku.