Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Most-Híd nedopustí zákaz hrania a spievania maďarskej hymny

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Novelu predložila do parlamentu SNS ako reakciu na nové logo na dresoch hokejovej reprezentácie. Strana tak chcela viac chrániť štátne symboly. Okrem iného sa upravila otázka štátnej hymny.

Bratislava 5. mája (TASR) - Most-Híd nikdy nedopustí, aby spievanie maďarskej, ale ani poľskej, ukrajinskej, českej či inej hymny demokratického štátu bolo zakázané a jej hranie a spievanie sankcionované. Preto podal pozmeňujúci návrh zákona a štátnych symboloch. Píše sa to v stanovisku strany k nedeľnému protestu príslušníkov maďarskej menšiny pred budovou Národnej rady SR.

Poslanci Most-Híd našli riešenie aj pre prípad prelomenia prezidentského veta parlamentom. Navrhli pozmeňujúci návrh, ktorý poslanci prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní, práve preto, aby výklad ustanovenia o spievaní a hraní hymny iných štátov bol pre každého jednoznačný. Aby každý vedel, že toto právo im nikto neodopiera a žiadny zákon nezakazuje,” uvádza sa v stanovisku strany, ktorá správanie organizátorov protestu považuje za nezodpovedné.

Rozdúchavať oheň je oveľa jednoduchšie, ako hasiť požiar," tvrdí Most-Híd, ktorý organizátorov vyzval, aby si vážili pokojné spolunažívanie. Niektoré politické strany a politici podľa Mosta-Híd zneužili situáciu a využili dobrú vieru občanov, pre ktorých je maďarská hymna zároveň modlitbou. Situácia okolo Zákona o štátnych symboloch sa nedá vyriešiť pred parlamentom, ale v parlamente, a poslanci Mosta-Híd urobili potrebné kroky, tvrdí strana, ktorá podľa vlastných slov desať rokov pracovala na zlepšení dobrého a pokojného spolunažívania, v čom chce pokračovať aj v budúcnosti.

Prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona o štátnych symboloch a vrátil ju Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok.

Novelu predložila do parlamentu SNS ako reakciu na nové logo na dresoch hokejovej reprezentácie. Strana tak chcela viac chrániť štátne symboly. Okrem iného sa upravila otázka štátnej hymny.

Most-Híd nezahlasuje za prelomenie prezidentovho veta. Pre prípad neschválenia novely pripravia na májovú schôdzu poslanecký návrh na úpravu sporného ustanovenia o hraní štátnej hymny. Pridať sa má veta: "Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu."