Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Most-Híd preberie komunálne voľby a vnútropolitickú situáciu

Na ilustračnej snímke zľava podpredseda strany Most-Híd László Sólymos, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská. Foto: FOTO TASR – Dano Veselský

Hovoriť sa bude aj o pripravovanej zmene týkajúcej sa vysporiadania so starými exekúciami a o sociálnom balíčku, ktorý predsedovia troch koaličných strán ohlásili na nedávnej spoločnej tlačovke.

Bratislava 17. februára (TASR) - Jesenné komunálne voľby a aktuálna vnútropolitická situácia. Aj toto sú témy sobotňajšieho rokovania Republikovej rady Mosta-Híd, čo je najvyšší orgán strany medzi dvoma snemami.

Hovoriť sa bude aj o pripravovanej zmene týkajúcej sa vysporiadania so starými exekúciami a o sociálnom balíčku, ktorý predsedovia troch koaličných strán ohlásili na nedávnej spoločnej tlačovke. "Dohodneme sa na východiskách strany pri tvorbe opatrení do sociálneho balíčka vlády. V predchádzajúcom období sme pomohli dôchodcom a živnostníkom, aj teraz máme jasnú predstavu o tom, komu a akým spôsobom by sme chceli pomôcť," uviedol pre TASR predseda strany Béla Bugár.

Predsedníctvo Mosta-Híd sa ešte koncom januára rozhodlo, že strana Bélu Bugára postaví vlastného kandidáta na post hlavy štátu. O takomto postupe má ešte hovoriť aj republiková rada a júnový snem. Mená zatiaľ strana nespomína.

Bugár už skôr hovoril, že koalícia v zložení Smer-SD, SNS a Most-Híd spolu nepôjde do prezidentských volieb. "Smer aj SNS chcú vlastných kandidátov, takže aj tam sa budeme musieť rozhodnúť, čo je pre nás lepšie a kde sa strana vidí v budúcnosti. Ale je to ešte ďaleko," povedal pre TASR.

Premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý v posledných voľbách kandidoval a prehral v druhom kole s Andrejom Kiskom, vyhlásil, že kandidovať už nebude. Smer-SD však mieni postaviť vlastného kandidáta. Spomínali sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý vedie Valné zhromaždenie OSN, aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Lajčák už oznámil, že kandidovať nebude, chce zostať pri zahraničnej politike.

Vlastného kandidáta avizovala aj SNS. Predseda SNS Andrej Danko nechcel byť zatiaľ konkrétny, vyslovil však želanie, aby sa prezidentom Slovenskej republiky stala žena. "Želal by som si ženu prezidentku, a tak sa snažím pozerať aj vo svojom okolí. Konečne by to mala zobrať do rúk nejaká žena a začať robiť poriadok," povedal.

Súčasný prezident Andrej Kiska sa oficiálne zatiaľ nevyjadril, či pôjde opätovne do volieb. Podľa medializovaných informácií však v marci povie, že sa rozhodol uprednostniť rodinu.