Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odídenci z SaS vstupujú do DS, lídrom do volieb bude J. Kiššová

Na archívnej snímke Jana Kiššová. Foto: TASR Jakub Kotian

Do DS vstupujú predstavitelia pôvodného Demokratického jadra SaS, čiže okrem Kiššovej poslanci Natália Blahová, Ľubomír Galko, Jozef Rajtár, Renáta Kaščáková či Jakub Nedoba.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Odídenci z opozičnej SaS vstupujú do neparlamentnej Demokratickej strany (DS). Informoval o tom predseda DS Michal Kravčík s tým, že iniciatíva na rokovania vyšla z DS.

Dohodli sa aj na volebnom lídrovi do budúcoročných parlamentných volieb. Bude ním Jana Kiššová, ktorá bola donedávna podpredsedníčkou SaS.

"Chceme lepšie Slovensko. Chceme moderné a spravodlivé Slovensko bez korupcie, zelené Slovensko s lepším podnikateľským prostredím, kvalitnejším zdravotníctvom vzdelávaním, fungujúcou ekonomikou. Chceme Slovensko, ktoré patrí do Európy a kde sa dá prežiť dôstojný život," vyhlásila Kiššová s tým, že využijú všetky možnosti, aby sa hlasy DS nestratili. Sú pripravení o volebnej spolupráci rokovať s parlamentnými aj neparlamentnými demokratickými stranami, ktoré o takéto rokovania prejavia záujem.

Do DS vstupujú predstavitelia pôvodného Demokratického jadra SaS, čiže okrem Kiššovej poslanci Národnej rady (NR) SR Natália Blahová, Ľubomír Galko, Jozef Rajtár, Renáta Kaščáková či Jakub Nedoba.

Zo strany SaS, ako aj z klubu tejto strany odišlo prednedávnom deväť poslancov. Odídenci tento týždeň informovali, že chcú v rámci parlamentu založiť klub a chcú ho začleniť do oficiálnych parlamentných štruktúr.

V posledných dňoch odišlo zo strany SaS viac ako 20 členov. Poslankyňa a už bývala šéfka poslaneckého klubu Natália Blahová bola zo strany vylúčená na nominačnom kongrese strany. Okrem toho na kongrese schválili Sulíkov návrh kandidátky, na ktorom nefigurovali predstavitelia Demokratického jadra SaS.