Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Opozícia doručila premiérovi červené karty z protestov do Úradu vlády

Na snímke protestné zhromaždenie občanov pred bytovým komplexom Bonaparte, ktoré zorganizovala opozícia. V Bratislave 20. júna 2016. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR Martin Baumann

Na kartách sú odkazy od ľudí, ktorí už predchádzajúce týždne protestovali v Bratislave proti korupcii a klientelizmu v krajine a za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Bratislava 4. júla (TASR) - Opoziční poslanci dnes v Bratislave odovzdali premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) červené karty. Je ich takmer tisíc. Sú na nich odkazy od ľudí, ktorí už predchádzajúce týždne protestovali proti korupcii a klientelizmu v krajine a za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Ten má podľa opozície prepojenia na podnikateľa Ladislava Bašternáka spájaného s daňovými podvodmi. OĽaNO-NOVA a SaS ich doručili do podateľne Úradu vlády SR. Apelujú na to, aby premiér Kaliňáka odvolal z funkcie.

"Hlas ľudu do bytu premiéra zrejme nedolieha, posielame mu preto odkazy sem," povedala na tlačovom brífingu Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA. Červené karty mu pôvodne opozícia nechala i pred komplexom Bonaparte. Premiér v ňom býva a postavil ho Bašternák. Tam si ich ale Fico podľa opozície neprevzal. Remišová verí, že premiér bude na dnešnú zásielku reagovať v stanovenej lehote. "Pošlite preč pána Kaliňáka, nech si svoj biznis ide robiť mimo politiku," zdôraznila opäť. Červená karta symbolizuje podľa Martina Poliačika z SaS tiež "únos štátu z rúk verejnosti". "A teraz slúži úzkym záujmom oligarchov, politikom a ich kamarátom," dodal.

Za odvolanie ministra vnútra z funkcie dnes opozícia organizuje ďalšie protesty. Jeden bude v Bratislave a druhý v Košiciach. Opozícia očakáva podobnú účasť ako predchádzajúce protesty. Verí, že opäť prídu tisíce ľudí. Práve na východe vystúpi aj asistent poslanca Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič, ktorý vysvetlí, prečo si pozrel bankové účty Kaliňáka a exministra Jána Počiatka (Smer-SD). V Bratislave sa protest začne o 17.00 h na Námestí slobody pred Úradom vlády SR a v Košiciach bude od 18.00 h na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne.

Fico a Kaliňák budú tento týždeň čeliť v parlamente odvolávaniu práve pre daňovú kauzu Ladislava Bašeternáka. Premiéra budú odvolávať na mimoriadnej schôdzi v stredu (6.7.) o 10.00 h. Hneď po nej bude pokračovať prerušené rokovanie o návrhu na odvolanie ministra vnútra. Kaliňák je podľa opozície na Bašternáka prepojený a pomáhal nevyšetreniu jeho daňových podvodov. Fico má podľa opozície pykať za to, že Kaliňáka neodvolal, kryje ho a podporuje korupčné prostredie. Slovensku navyše podľa opozície robí hanbu tým, že býva v byte, ktorý mal Bašternák postaviť zrejme z daňových podvodov.

Mimoriadna schôdza na odvolávanie Kaliňáka sa začala vo štvrtok 30. júna. Predseda parlamentu Andrej Danko ju však prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji i žijú za ne".