Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Spamätajte sa už trochu, odkázal R. Fico opozícii

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéf kabinetu pripomenul, že prezident Ivan Gašparovič pri nevymenovaní Čentéša neurobil nič iné, len využil možnosti, ktoré mu dáva výklad Ústavného súdu SR.

Bratislava 10. januára (TASR) - Spamätajte sa už trochu, odkázal dnes predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico opozícii, ktorá iniciovala mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora a pripravuje obžalobu prezidenta SR za úmyselné porušenie ústavy. Zopakoval, že jeho strana sa na týchto cirkusoch opozície, ktorá nevie robiť nič iné len zle, zúčastňovať nebude. Premiér tiež volá po troche normálnosti na Slovensku.

Predsedu vlády vyrušuje, že prvé dni roka, v ktorom si Slovensko pripomína 20 rokov svojho vzniku, majú byť spojené s obžalobou prezidenta SR. "Veď sa už trošku spamätajte! Majme aspoň trochu úcty k tomuto štátu a k najvýznamnejším funkciám v tomto štáte. Nehovorím o Ivanovi Gašparovičovi, ale o funkcii prezidenta SR. To kam dôjde, ak nebude ani elementárny rešpekt, úcta? Čo ten prezident ukradol päť miliárd dolárov alebo eur alebo niekoho zavraždil?" pýta sa Fico.

Šéf kabinetu pripomenul, že prezident Ivan Gašparovič pri nevymenovaní Čentéša neurobil nič iné, len využil možnosti, ktoré mu dáva výklad Ústavného súdu SR. Premiér nevidí dôvod na jeho obžalobu ani na mimoriadnu schôdzu, ktorá sa má konať v priebehu nasledujúcich dní. Prezident totiž uvažuje o vystúpení v parlamente na niektorej zo schôdzí.

Nerobme si z ústavy marketing, vyzýva premiér


"Ak pán prezident avizoval, že chce vystúpiť, pýtam sa, načo je ten cirkus okolo mimoriadnej schôdze? Nerobme si, prosím, z ústavy marketing. Ak chcú (opozícia) dosiahnuť cieľ, že má prísť prezident do Národnej rady, tak pán prezident povedal sám, ja vás na to nepotrebujem, páni poslanci, ja môžem kedykoľvek požiadať predsedu parlamentu a vystúpim," uviedol Fico, ktorý zároveň vyzýva k normálnosti na Slovensku. "Buďme trochu normálni na tom Slovensku. Trocha normálnosti, po ničom inom nevolám," uzavrel Fico.

Opozícia podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k nevymenovaniu Jozefa Čentéša 9. januára. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) musí rokovanie zvolať do siedmich dní. Opozícia vyzýva prezidenta SR, aby na túto schôdzu prišiel a vysvetlil dôvody na nevymenovanie Čentéša. Podľa opozičných lídrov nie sú obhájiteľné. Liberálna SaS navyše vypracovala návrh na obžalobu prezidenta SR, ku ktorej sa majú vyjadriť aj opoziční partneri. Finálna verzia má byť známa do konca týždňa. Opozícia sa nazdáva, že prezident SR nemal relevantné dôvody na nevymenovanie Čentéša. Fico považuje prezidentove dôvody za relevantné a myslí si, že hlava štátu ich obháji bez akýchkoľvek ťažkostí.