Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. MADEJ: Opozícia sa podaním obžaloby politicky aj právne zosmiešňuje

Foto: TASR/Martin Baumann

Podanie návrhu na obžalobu iniciovala SaS, podporu našla u KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a časti poslancov klubu OĽaNO.

Bratislava 17. januára (TASR) - Opozícia sa podaním návrhu na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča politicky aj právne zosmiešňuje. Pre TASR to povedal predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD).

"Je to iba politikárčenie, a ako sa hovorí, topiaci sa aj slamky chytá. A opozícia už nevie, čo so sebou," uviedol. Podľa Madeja je scestné, aby parlament v takom konaní, ako je obžaloba prezidenta, zisťoval, či je vymenovanie alebo nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v súlade s Ústavou SR. "O tomto už prebieha iné konanie na Ústavnom súde," pripomenul Madej sťažnosť, ktorú podal Jozef Čentéš.

Predstavitelia opozície podali návrh na obžalobu dnes, parlament sa ňou má zaoberať do 30 dní. Na to, aby sa dostal na Ústavný súd SR, musí získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov. Opozícia ich má len 67, nie všetci opoziční poslanci pritom obžalobu podporujú. Smer-SD avizoval, že na obžalobu hlasy nedá. Poslanec SaS Martin Poliačik vyzval sociálnych demokratov, aby za obžalobu hlasovali, ak sú si istí, že v prípade nevymenovania Čentéša stoja na správnej strane. Poliačik sa nechá pokojne vysmiať, keď obžaloba na Ústavnom súde SR neprejde "en bloc".

Opozícia sa v návrhu snaží dokázať, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu, keď nevymenovala parlamentom zvoleného kandidáta Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa nej tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Opozícia v obžalobe tvrdí, že prezident v rozpore s ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie. Navyše podľa opozície hlava štátu konala s vedomím, že porušuje ústavu.

Podanie návrhu na obžalobu iniciovala SaS, podporu našla u KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a časti poslancov klubu OĽaNO vrátane jeho šéfa Jozefa Viskupiča a podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej. Predstavitelia opozície podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača nemajú žiadny právny základ, na ktorom by postavili obžalobu prezidenta za to, že nevymenoval Čentéša za generálneho prokurátora. "Prezident konal v zmysle Ústavy SR a svojich právomocí. Za svojím rozhodnutím nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora si stojí," uviedol dnes pre TASR. Hlava štátu podľa neho môže aj nevymenovať kandidáta na generálneho prokurátora, a to z dôvodov, ktoré prezident opísal na deviatich stranách.