Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SaS zatiaľ náhradu za J. Mihála nerieši, pripravuje sa na vládnutie

Na snímke poslanec NR SR Jozef Mihál. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa hovorkyne liberálov Katarína Svrčeková, na stole sú iné priority.

Bratislava 24. mája (TASR) - Najsilnejšia opozičná strana SaS zatiaľ neobsadzuje podpredsednícky post, ktorý sa pred troma mesiacmi uvoľnil po odchode Jozefa Mihála. Ako dnes pre TASR uviedla hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková, na stole sú iné priority.

"Strana SaS sa momentálne zaoberá dôležitejšími témami ako voľbou ďalšieho podpredsedu. Otázkou dňa je príprava na vládu, približovanie sa k vízii Slovenska podľa SaS a jednotlivé reformy, ktoré postupne predstavujeme," vysvetlila.

Mihál oznámil odchod z SaS koncom februára. "Bye SaS. Odchádzam kvôli postojom predsedu. Tí, čo ma poznajú vedia, že som dlho veľa vecí toleroval a bol lojálny. SaS prestáva byť liberálnou stranou, ktorú som v rokoch 2008, 2009 ako jeden zo štyroch členov prípravného výboru zakladal," uviedol na sociálnej sieti.

Predseda SaS Richard Sulík reagoval tým, že ho to mrzí. Podľa jeho slov sa Mihál rozhodol odísť pre názorové nezhody v otázke migrantov a zaneprázdnenosť z dôvodu školení v oblasti daní a odvodov. "Politická strana pôsobiaca na Slovensku má prvom rade bojovať za slobodu občanov Slovenska a príchod veľkého počtu migrantov by túto slobodu citeľne znížil," objasnil Sulík nezhody týkajúce sa témy migrantov.

Z Mihála sa stal nezaradený poslanec a krátko po odchode z SaS začal spolupracovať so skupinou poslancov okolo Miroslava Beblavého. Tí nedávno avizovali, že plánujú založiť novú politickú stranu.

SaS má tak zatiaľ len dvoch podpredsedov, čo je najmenej spomedzi všetkých štandardných parlamentných strán. Najviac podpredsedov, šesť, má Smer-SD. SNS má piatich, Most-Híd a Sme rodina štyroch a ĽSNS troch. Hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré má len štyroch členov, žiadneho podpredsedu neeviduje.